Gerald M. Stajnberg: IHH svoje podružnice u BiH koristi kao baze za terorističke operacije

Perica Pećanac
Gerald M. Stajnberg: IHH svoje podružnice u BiH koristi kao baze za terorističke operacije

Fondacija za ljudska prava i slobode i humanitarnu pomoć (IHH) je razotkrivena kao teroristička organizacija, koja svoje podružnice u BiH koristi kao baze za izvođenje operacija. Ako se sukob sa SAD pojača, moguće je da ćemo vidjeti aktivnosti IHH na Balkanu protivne američkim interesima, a bićemo i svjedoci umiješanosti ove organizacije i napada na nemuslimanske mete, kao što su crkve i slične institucije.

Ovo je u intervjuu za "Glas Srpske" izjavio akademik i savjetnik izraelske vlade Gerald M. Stajnberg.

Stajnberg je istakao da je IHH, prema navodima sa vlastite veb stranice, aktivna u podršci brojnim projektima u BiH u vezi sa islamom, uključujući izgradnju vjerskih objekata i plaćanje imama.

- Međutim, očigledno je da IHH podržava i terorističke aktivnosti - naglasio je Stajnberg.

* GLAS: Tajne službe SAD i Izraela, CIA i Mosad, označili su još 2006. tursku humanitarnu organizaciju IHH kao terorističku. Koji su zadaci i ciljevi ove organizacije na području Bliskog istoka i Balkana?

STAJNBERG: Izrael je organizaciju IHH stavio van zakona još 2008, kao jednu od 30 organizacija koje pripadaju "Božjem jedinstvu". Ova krovna organizacija islamskih dobrotvornih društava je, prema tvrdnjama američkog Ministarstva privrede, usmjeravala pomoć Hamasu, zbog čega je od strane tog ministarstva 2008. godine proglašena za terorističku. IHH sprovodi brojne humanitarne, obrazovne i vjerske aktivnosti širom islamskog svijeta. Prema navodima sa vlastite veb stranice, ova organizacija je aktivna u podršci brojnim projektima u BiH u vezi sa islamom, uključujući izgradnju vjerskih objekata i plaćanje imama. Međutim, očigledno je da IHH podržava i terorističke aktivnosti. Prema izvještaju danskog Instituta za međunarodne studije iz 2006, turske službe bezbjednosti su još 1997. sprovele istragu, poslije saznanja da je IHH nabavljala oružje od islamističkih grupa. Prema navodima tog izvještaja, detaljno su pregledane prostorije IHH u Istanbulu, a lokalni predstavnici su uhapšeni. Snage bezbjednosti otkrile su niz dokaza, kao što su vatreno oružje, eksplozivi, uputstva za izradu eksplozivnih sredstava. Poslije analize zaplijenjenih dokumenata, turske bezbjednosne službe su zaključile da su "pritvoreni članovi IHH namjeravali da učestvuju u sukobima u Avganistanu, BiH i Čečeniji". Izvještaj danskog Instituta citira francuskog sudiju Žan-Luja Brižijea, specijalizovanog za slučajeve terorizma, koji je izjavio: "Analizom liste telefonskih poziva IHH otkriveno je više poziva prema skrovištu "Al-Kaide" u Milanu obavljenih 1996, a pozivani su i brojevi alžirskih terorista-operativaca širom Evrope. Među pozivanima bio je i zloglasni Abu el-Mali, koga su američke bezbjednosne službe prozvale "Osama bin Laden junior". Prema izvještajima, Abu el-Mali je bio aktivan i u BiH. Brižije je takođe iznio dokaze koji potvrđuju da je IHH logističkom podrškom i služenjem kao paravan aktivno učestvovao u kovanju "Al-Kaidine" zavjere s ciljem postavljanja eksplozivne naprave na aerodrom u Los Anđelesu 1999. Kao što je već rečeno, IHH je član "Božjeg jedinstva". Prema navodima izraelskog Informativnog centra za obavještajnu djelatnost i terorizam (ITIC) iz 2002, ova teroristička organizacija je preko Hamasovih humanitarnih organizacija prebacivala novac porodicama bombaša-samoubica koji su ubili stotine Izraelaca. U jednom izvještaju ITIC-a priložene su i fotografije na kojima vodeći ljudi IHH dočekuju lidere Hamasa Haniju i Mašala. Nakon što je ministar odbrane Jehud Barak 2008. potpisao odluku kojom se IHH stavlja van zakona, predstavnik ove organizacije nastavio je da tajno djeluje na Zapadnoj obali, prebacujući novac na račune humanitarnih organizacija iza kojih stoji Hamas, sve dok nije deportovan u Tursku. Američki Stejt department smatra da IHH održava kontakte sa liderima Hamasa u Turskoj, Siriji i pojasu Gaze.

* GLAS: IHH ima niz kancelarija u Federaciji BiH, ali o ovoj organizaciji ovdje se malo znalo, sve do posljednjih dešavanja u Gazi?

STAJNBERG: IHH je razotkrivena kao teroristička organizacija, koja svoje podružnice u BiH koristi kao baze za izvođenje operacija. Ukoliko se sukob sa SAD pojača, moguće je da ćemo vidjeti aktivnosti IHH na Balkanu protivne američkim interesima, a bićemo i svjedoci umiješanosti ove organizacije u napade na nemuslimanske mete, kao što su crkve i slične institucije.

* GLAS: Znači li to da je IHH praktično izgradila ifrastrukturu i logističku bazu za "Al-Kaidu" u srcu Evrope?

STAJNBERG: Ovo je dakako važno pitanje, međutim nemamo informacija o tome.

* GLAS: Da li IHH ima podršku turskih vlasti?

STAJNBERG: Nabavku IHH brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu finansirale su lokalne vlasti u Istanbulu, a za razliku od ostalih putnika, teroristi ove organizacije ukrcali su se posebno, i tajno. Smatramo da to potvrđuje saradnju između IHH i turskih vlasti, koje su ovu organizaciju snabdijevale novcem i drugim sredstvima. Pored toga premijer i drugi članovi turske vlade dali su čvrstu političku i diplomatsku podršku nastojanjima IHH u kidnapovanju ili ubistvima Izraelaca.

* GLAS: Kako komentarišete izjavu turskog ministra inostranih poslova da je Turska izradila novu doktrinu o "obnovi osmanskog carstva" na Balkanu, kroz "obnovu otomanskog Balkana"?

STAJNBERG: Ova izjava je samo još jedan dokaz ponovnog buđenja turske "Nove otomanske politike" i nastojanja da Istanbul proširi svoj uticaj na Bliski istok, Centralnu Aziju, kao i na Balkan kroz BiH.

* GLAS: Koje su namjere IHH bile kada su poslale "humanitarni konvoj" prema Gazi? Da li je došlo do zahlađenja odnosa Turske i Izraela i da li je moguć oružani sukob ove dvije zemlje?

STAJNBERG: Stvarna namjera organizatora konvoja, a to su IHH i druge radikalne grupe poput Međunarodnog pokreta za solidarnost, bila je da pokušaju isprovocirati konfrontaciju sa izraelskim snagama kako bi privukli pažnju svjetske javnosti i da je pridobiju za svoje jednostrano viđenje stanja u Gazi. Tursko-izraelski odnosi su pogoršani poslije dolaska na vlast Tajipa Erdogana i njegove islamistički orijentisane Partije pravde i razvoja. Premijer Erdogan je poznat po nerazumnim i opasnim odlukama. Međutim, ukoliko bude poražen na izborima sljedeće godine, odnosi između Izraela i Turske veoma brzo se mogu vratiti u normalno stanje.

Silajdžić i OIK

* GLAS: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je bez saglasnosti člana Predsjedništva iz RS poslao ambasadoru BiH u Ženevi instrukciju da glasa za antiizraelsku Rezoluciju o Gazi. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

STAJNBERG: Iako nisam upoznat sa odnosima unutar Predsjedništva BiH, Izrael je veoma često izložen dvostrukim standardima i jednostranim rezolucijama UN suprotnim međunarodnom pravu, u kojima se Izrael okrivljuje zato što preduzima legitimne bezbjednosne mjere s ciljem zaštite njegovih građana. Ti procesi, kao i aktivnosti Savjeta za ljudska prava UN, u velikoj mjeri su diktirani od strane Organizacije islamske konferencije (OIK), čije zemlje članice mogu da kontrolišu ishod glasanja.

Biografija

Gerald M. Stajnberg je izraelski akademik i profesor političkih nauka. Doktorirao je na Univerzitetu Kornel 1981. godine, a diplomu iz fizike stekao je na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu 1975. godine.

Stajnberg je profesor na Univerzitetu Bar Ilan. Osnivač je Projekta za rješavanje sukoba i pregovore. Angažovan je kao savjetnik Vlade Izraela. Član je Međunarodnog akademskog odbora Izraelske revije za pravna pitanja. Predstavnik je Izraela u Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi, te učesnik u bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

Kolumnista je uglednih svjetskih listova kao što su "Džeruzalem post", "Fajnenšel tajms", "Internešnel herald tribjun" i "Nešenel post".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana