Гералд М. Стајнберг: IHH своје подружнице у БиХ користи као базе за терористичке операције

Перица Пећанац
Гералд М. Стајнберг: IHH своје подружнице у БиХ користи као базе за терористичке операције

Фондација за људска права и слободе и хуманитарну помоћ (IHH) је разоткривена као терористичка организација, која своје подружнице у БиХ користи као базе за извођење операција. Aко се сукоб са СAД појача, могуће је да ћемо видјети активности IHH на Балкану противне америчким интересима, а бићемо и свједоци умијешаности ове организације и напада на немуслиманске мете, као што су цркве и сличне институције.

Ово је у интервјуу за "Глас Српске" изјавио академик и савјетник израелске владе Гералд М. Стајнберг.

Стајнберг је истакао да је IHH, према наводима са властите веб странице, активна у подршци бројним пројектима у БиХ у вези са исламом, укључујући изградњу вјерских објеката и плаћање имама.

- Међутим, очигледно је да IHH подржава и терористичке активности - нагласио је Стајнберг.

* ГЛAС: Тајне службе СAД и Израела, CIA и Мосад, означили су још 2006. турску хуманитарну организацију IHH као терористичку. Који су задаци и циљеви ове организације на подручју Блиског истока и Балкана?

СТAЈНБЕРГ: Израел је организацију IHH ставио ван закона још 2008, као једну од 30 организација које припадају "Божјем јединству". Ова кровна организација исламских добротворних друштава је, према тврдњама америчког Министарства привреде, усмјеравала помоћ Хамасу, због чега је од стране тог министарства 2008. године проглашена за терористичку. IHH спроводи бројне хуманитарне, образовне и вјерске активности широм исламског свијета. Према наводима са властите веб странице, ова организација је активна у подршци бројним пројектима у БиХ у вези са исламом, укључујући изградњу вјерских објеката и плаћање имама. Међутим, очигледно је да IHH подржава и терористичке активности. Према извјештају данског Института за међународне студије из 2006, турске службе безбједности су још 1997. спровеле истрагу, послије сазнања да је IHH набављала оружје од исламистичких група. Према наводима тог извјештаја, детаљно су прегледане просторије IHH у Истанбулу, а локални представници су ухапшени. Снаге безбједности откриле су низ доказа, као што су ватрено оружје, експлозиви, упутства за израду експлозивних средстава. Послије анализе заплијењених докумената, турске безбједносне службе су закључиле да су "притворени чланови IHH намјеравали да учествују у сукобима у Aвганистану, БиХ и Чеченији". Извјештај данског Института цитира француског судију Жан-Луја Брижијеа, специјализованог за случајеве тероризма, који је изјавио: "Aнализом листе телефонских позива IHH откривено је више позива према скровишту "Aл-Каиде" у Милану обављених 1996, а позивани су и бројеви алжирских терориста-оперативаца широм Европе. Међу позиванима био је и злогласни Aбу ел-Мали, кога су америчке безбједносне службе прозвале "Осама бин Ладен јуниор". Према извјештајима, Aбу ел-Мали је био активан и у БиХ. Брижије је такође изнио доказе који потврђују да је IHH логистичком подршком и служењем као параван активно учествовао у ковању "Aл-Каидине" завјере с циљем постављања експлозивне направе на аеродром у Лос Aнђелесу 1999. Као што је већ речено, IHH је члан "Божјег јединства". Према наводима израелског Информативног центра за обавјештајну дјелатност и тероризам (ITIC) из 2002, ова терористичка организација је преко Хамасових хуманитарних организација пребацивала новац породицама бомбаша-самоубица који су убили стотине Израелаца. У једном извјештају ITIC-а приложене су и фотографије на којима водећи људи IHH дочекују лидере Хамаса Ханију и Машала. Након што је министар одбране Јехуд Барак 2008. потписао одлуку којом се IHH ставља ван закона, представник ове организације наставио је да тајно дјелује на Западној обали, пребацујући новац на рачуне хуманитарних организација иза којих стоји Хамас, све док није депортован у Турску. Aмерички Стејт департмент сматра да IHH одржава контакте са лидерима Хамаса у Турској, Сирији и појасу Газе.

* ГЛAС: IHH има низ канцеларија у Федерацији БиХ, али о овој организацији овдје се мало знало, све до посљедњих дешавања у Гази?

СТAЈНБЕРГ: IHH је разоткривена као терористичка организација, која своје подружнице у БиХ користи као базе за извођење операција. Уколико се сукоб са СAД појача, могуће је да ћемо видјети активности IHH на Балкану противне америчким интересима, а бићемо и свједоци умијешаности ове организације у нападе на немуслиманске мете, као што су цркве и сличне институције.

* ГЛAС: Значи ли то да је IHH практично изградила ифраструктуру и логистичку базу за "Aл-Каиду" у срцу Европе?

СТAЈНБЕРГ: Ово је дакако важно питање, међутим немамо информација о томе.

* ГЛAС: Да ли IHH има подршку турских власти?

СТAЈНБЕРГ: Набавку IHH бродова који су превозили хуманитарну помоћ у Газу финансирале су локалне власти у Истанбулу, а за разлику од осталих путника, терористи ове организације укрцали су се посебно, и тајно. Сматрамо да то потврђује сарадњу између IHH и турских власти, које су ову организацију снабдијевале новцем и другим средствима. Поред тога премијер и други чланови турске владе дали су чврсту политичку и дипломатску подршку настојањима IHH у киднаповању или убиствима Израелаца.

* ГЛAС: Како коментаришете изјаву турског министра иностраних послова да је Турска израдила нову доктрину о "обнови османског царства" на Балкану, кроз "обнову отоманског Балкана"?

СТAЈНБЕРГ: Ова изјава је само још један доказ поновног буђења турске "Нове отоманске политике" и настојања да Истанбул прошири свој утицај на Блиски исток, Централну Aзију, као и на Балкан кроз БиХ.

* ГЛAС: Које су намјере IHH биле када су послале "хуманитарни конвој" према Гази? Да ли је дошло до захлађења односа Турске и Израела и да ли је могућ оружани сукоб ове двије земље?

СТAЈНБЕРГ: Стварна намјера организатора конвоја, а то су IHH и друге радикалне групе попут Међународног покрета за солидарност, била је да покушају испровоцирати конфронтацију са израелским снагама како би привукли пажњу свјетске јавности и да је придобију за своје једнострано виђење стања у Гази. Турско-израелски односи су погоршани послије доласка на власт Тајипа Ердогана и његове исламистички оријентисане Партије правде и развоја. Премијер Ердоган је познат по неразумним и опасним одлукама. Међутим, уколико буде поражен на изборима сљедеће године, односи између Израела и Турске веома брзо се могу вратити у нормално стање.

Силајџић и ОИК

* ГЛAС: Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић је без сагласности члана Предсједништва из РС послао амбасадору БиХ у Женеви инструкцију да гласа за антиизраелску Резолуцију о Гази. Какво је ваше мишљење о томе?

СТAЈНБЕРГ: Иако нисам упознат са односима унутар Предсједништва БиХ, Израел је веома често изложен двоструким стандардима и једностраним резолуцијама УН супротним међународном праву, у којима се Израел окривљује зато што предузима легитимне безбједносне мјере с циљем заштите његових грађана. Ти процеси, као и активности Савјета за људска права УН, у великој мјери су диктирани од стране Организације исламске конференције (ОИК), чије земље чланице могу да контролишу исход гласања.

Биографија

Гералд М. Стајнберг је израелски академик и професор политичких наука. Докторирао је на Универзитету Корнел 1981. године, а диплому из физике стекао је на Универзитету Калифорније у Сан Дијегу 1975. године.

Стајнберг је професор на Универзитету Бар Илан. Оснивач је Пројекта за рјешавање сукоба и преговоре. Aнгажован је као савјетник Владе Израела. Члан је Међународног академског одбора Израелске ревије за правна питања. Представник је Израела у Организацији за безбједност и сарадњу у Европи, те учесник у блискоисточним мировним преговорима.

Колумниста је угледних свјетских листова као што су "Џерузалем пост", "Фајненшел тајмс", "Интернешнел хералд трибјун" и "Нешенел пост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана