Generalima u Zajedničkom štabu istekao mandat

Generalima u Zajedničkom štabu istekao mandat 19.01.2018 06:12 | RTRS

Banjaluka - Predsjedništvo BiH usvojilo je strukturu generalskog kora u Oružanim snagama ali bez konkretnih imena-potvrdio je za našu Televiziju zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić.

Prema usvojenoj rotaciji, Bošnjacima pripadaju mjesta prvog čovjeka Oružanih snaga kao i generalnog inspektora.

Mandat aktuelnom načelniku Zajedničkog štaba OS BiH, generalu Anti Jeleču, i njegovim zamjenicima generalima Mirku Tepšiću i Senadu Mašoviću, istekao je još u novembru prošle godine.

Generalske igre su počele- ko će od visokih oficira biti imenovan na devet rotirajućih, komandnih pozicija u OS BiH odlučiće Predsjedništvo do 1. februara.

Na čelu Zajedničkog štaba u naredne četiri godine biće Bošnjak.

Najozbiljniji kandidati su general Senad Mašović, u ratu visoki oficir po zlu poznate Sedme muslimanske brigade tzv. Armije BiH, te general Husein Tursunović.

- To je stvar Predsjedništva, ali dva od Bošnjaka- generali Senad Mašović i Husein Tursunović, ispunjavaju uslove jer imaju čin general majora, prema tome su najkvalifikovaniji, kaže Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH.

Nezvanično saznajemo da je brigadni general Gojko Knežević najbliži mjestu zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Srbima pripada i mjesto komandanta Operativne komande gdje bi mogao da bude imenovan komandant 6. pješadijske brigade, brigadni general Radovan Ilić.

- Što se tiče pitanja ko ispunjava uslove za ove dvije funckije, postoje četiri generala, tako da bilo ko od njih može biti i zamjenik načelnika i komandant Operativne komande. To će biti na konsultacijama u narednom periodu, znači oni ispunjavaju uslove, anvodi Boris Jerinić, zamjenik ministara odbrane BiH.

Dok ne bude imenovano novo rukovodstvo, aktuelni generalski kor u Zajedničkog štabu nastavlja da obavlja dužnost iako im je mandat odavno istekao.

Do zastoja je došlo, između ostalog, zbog zahtjeva da se pozicija generalnog inspektora OS BiH uključi u nacionalnu rotaciju.

- Generalni inspektor ostaje za ovaj put bošnjačka pozicija zato što ranije nismo imali zaključak da će biti rotirajuća. Ali sve naredne - biće rotiranje na toj poziciji, dodaje Jerinić.

- Bila je priča da generalni isnpektor bude rotirajuća,- međutim to zakon ne poznaje da je sada Bošnjak, drugi put Hrvat, treći put Srbin, ističe Jusić.

U "igri" za hrvatske pozicije su brigadni generali Ivica Jerkić, Marko Stojčić i Tomo Kolenda.

Prema proceduri, nakon Predsjedništva i Parlamentarna skupština mora da potvrdi imenovanje generala na komandne pozicije u OS BiH.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica