Генералима у Заједничком штабу истекао мандат

РТРС
Генералима у Заједничком штабу истекао мандат

Бањалука - Предсједништво БиХ усвојило је структуру генералског кора у Оружаним снагама али без конкретних имена-потврдио је за нашу Телевизију замјеник министра одбране Борис Јеринић.

Према усвојеној ротацији, Бошњацима припадају мјеста првог човјека Оружаних снага као и генералног инспектора.

Мандат актуелном начелнику Заједничког штаба ОС БиХ, генералу Анти Јелечу, и његовим замјеницима генералима Мирку Тепшићу и Сенаду Машовићу, истекао је још у новембру прошле године.

Генералске игре су почеле- ко ће од високих официра бити именован на девет ротирајућих, командних позиција у ОС БиХ одлучиће Предсједништво до 1. фебруара.

На челу Заједничког штаба у наредне четири године биће Бошњак.

Најозбиљнији кандидати су генерал Сенад Машовић, у рату високи официр по злу познате Седме муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ, те генерал Хусеин Турсуновић.

- То је ствар Предсједништва, али два од Бошњака- генерали Сенад Машовић и Хусеин Турсуновић, испуњавају услове јер имају чин генерал мајора, према томе су најквалификованији, каже Сеад Јусић, замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ.

Незванично сазнајемо да је бригадни генерал Гојко Кнежевић најближи мјесту замјеника начелника Заједничког штаба ОС БиХ.

Србима припада и мјесто команданта Оперативне команде гдје би могао да буде именован командант 6. пјешадијске бригаде, бригадни генерал Радован Илић.

- Што се тиче питања ко испуњава услове за ове двије фунцкије, постоје четири генерала, тако да било ко од њих може бити и замјеник начелника и командант Оперативне команде. То ће бити на консултацијама у наредном периоду, значи они испуњавају услове, анводи Борис Јеринић, замјеник министара одбране БиХ.

Док не буде именовано ново руководство, актуелни генералски кор у Заједничког штабу наставља да обавља дужност иако им је мандат одавно истекао.

До застоја је дошло, између осталог, због захтјева да се позиција генералног инспектора ОС БиХ укључи у националну ротацију.

- Генерални инспектор остаје за овај пут бошњачка позиција зато што раније нисмо имали закључак да ће бити ротирајућа. Али све наредне - биће ротирање на тој позицији, додаје Јеринић.

- Била је прича да генерални иснпектор буде ротирајућа,- међутим то закон не познаје да је сада Бошњак, други пут Хрват, трећи пут Србин, истиче Јусић.

У "игри" за хрватске позиције су бригадни генерали Ивица Јеркић, Марко Стојчић и Томо Коленда.

Према процедури, након Предсједништва и Парламентарна скупштина мора да потврди именовање генерала на командне позиције у ОС БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана