Generali uzalud prišili činove

Ž. D.
Generali uzalud prišili činove

Banjaluka, Sarajevo - Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH iz SNSD-a Nebojša Radmanović kaže da nedavno imenovani generali Oružanih snaga BiH koji su već prišili činove u stvari to nisu jer odluka Predsjedništva BiH nije dobila podršku Doma naroda.

- Na Predsjedništvu BiH je da vidi šta će raditi jer njegova odluka nije potvrđena. To pokazuje da u BiH postoje oni koji ozbiljno razmišljaju o ozbiljnim stvarima, a imenovanje generala je veoma ozbiljna stvar. Neka Predsjedništvo, koje očigledno nije dovoljno razmišljalo, sada razmišlja ozbiljnije - rekao je Radmanović.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je dao saglasnost na odluku Predsjedništva BiH o imenovanju 13 generala, među kojima je i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga, ali ne i Dom naroda. Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da se prvi put od kada postoje Oružane snage BiH desilo da odluka Predsjedništva BiH o imenovanju generala nije dobila podršku jednog od domova Parlamenta BiH, ali tvrdi da se to neće odraziti na funkcionisanje vojske.

- Očigledno je da je u ovaj slučaj prste umiješala politika. U ovom slučaju nije povrijeđen nacionalni interes nijednog naroda, a Dom naroda bi trebalo da štiti vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda. General Dragan Vuković ima 13 godina generalskog staža i ta činjenica je, bez obzira na godine starosti, bila glavni okidač da bude penzionisan iako je mlađi od njegovog nasljednika Zorana Dunovića. Prijedlog Ministarstva odbrane BiH je da budu obavljene konsultacije kako bi bila potvrđena odluka Predsjedništva i u Domu naroda - rekao je Jerinić.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Borislav Bojić kaže da je potrebno više pažnje obratiti na kvalitet pri izboru kadra.

 - Neregularna je odluka  člana Predsjedništva BiH iz RS i sporno je imenovanje Dunovića na mjesto Vukovića, koji je ranije penzionisan iako je mlađi od svog nasljednika. Dunović ima i lošije reference. Treba imenovati mlađe, obrazovanije i one koji su pokazali patriotizam u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a to je Vuković koga nije trebalo mijenjati. Nadam se da će reagovati Predsjedništvo BiH i prihvatiti ovu vrstu sugestije - kazao je Bojić.

Stav člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića nismo uspjeli da dobijemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana