General Skaparoti: Koje zemlje Balkana vas najviše brinu? - Srbija

Agencija
General Skaparoti: Koje zemlje Balkana vas najviše brinu? - Srbija

Komandat snaga NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti pričao je pred Senatom SAD o ruskom uticaju na Balkanu, a kao najveći problem istakao je Srbiju.

Na pitanje senatora Toma Kotona koja zemlja Balkana bi mogla da bude najveći problem kada je riječ o ruskom uticaju, Skaparoti je rekao "Prije svega Srbija".

"Srbija ili Republika Srpska", pitao ga je Koton, na šta je Skaparoti ponovio "Srbija".

"Mislim na Srbiju kao naciju, ali i Srbe kao populaciju na Balkanu. Očigledno postoje istorijske veze, naklonost i zbog toga postoji veća mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu širenja dezinformacija, uticaja na građane... To je ono što me brine. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode... Kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. Vidio sam porast toga u posljednjih godinu i po dana koliko obavljam ovaj posao", naveo je Skaparoti.

Skaparoti je to izjavio 8. marta prilikom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage.

Podsjećamo, Sakaparoti je od maja 2016. godine na mjestu glavnokomandujućeg snaga NATO u Evropi zjamenio Filipa Bridlava.

Kako se navodi, Skaparoti ima bogato vojničko iskustvo, neposredno je učestvovao u brojnim operacijama na teritoriji Iraka, Avganistana, Ruande, Bosne i Hercegovine i Liberije.

Neposredno prije imenovanja na novu dužnost bio je na čelu ujedinjenih snaga SAD i UN u Južnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana