Генерал Скапароти: Које земље Балкана вас највише брину? - Србија

Агенција
Генерал Скапароти: Које земље Балкана вас највише брину? - Србија

Командат снага НАТО у Европи генерал Куртис Скапароти причао је пред Сенатом САД о руском утицају на Балкану, а као највећи проблем истакао је Србију.

На питање сенатора Тома Котона која земља Балкана би могла да буде највећи проблем када је ријеч о руском утицају, Скапароти је рекао "Прије свега Србија".

"Србија или Република Српска", питао га је Котон, на шта је Скапароти поновио "Србија".

"Мислим на Србију као нацију, али и Србе као популацију на Балкану. Очигледно постоје историјске везе, наклоност и због тога постоји већа могућност за руски утицај. Они то користе у смислу ширења дезинформација, утицаја на грађане... То је оно што ме брине. Они то користе у смислу дезинформација, утицаја на народе... Као ефекат нарушавања, у неким случајевима, рецимо са Србијом, када је Косово у питању или са тројном влашћу у БиХ. Видио сам пораст тога у посљедњих годину и по дана колико обављам овај посао", навео је Скапароти.

Скапароти је то изјавио 8. марта приликом свједочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге.

Подсјећамо, Сакапароти је од маја 2016. године на мјесту главнокомандујућег снага НАТО у Европи зјаменио Филипа Бридлава.

Како се наводи, Скапароти има богато војничко искуство, непосредно је учествовао у бројним операцијама на територији Ирака, Авганистана, Руанде, Босне и Херцеговине и Либерије.

Непосредно прије именовања на нову дужност био је на челу уједињених снага САД и УН у Јужној Кореји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана