Гдје би Караџић могао да служи казну?

Агенције
Гдје би Караџић могао да служи казну?

Хаг - Жалбено вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изрекло је Радовану Караџићу доживотну казну затвора.

Жалбено вијеће прогласило је Радована Караџића кривим за геноцид у Сребреници и злочине против човјечности током рата у БиХ.

Након правоснажне пресуде процедуре за даљњи наставак издржавања казне налажу да се најприје одреди мјесто гдје ће Караџић служити казну, односно потребно је одредити земљу у коју ће бити пребачен.

Главни услов при одређивању земље у којој се издржава казна јесте да та држава у свом законодавству уопште има доживотну казну затвора.

Портпарол Механизма за кривичне судове Хелена Еглестон рекла је медијима да не постоји временско ограничење у којем Караџић треба бити послат на издржавање казне и да ће је служити у једној од земаља која је потписала споразум с Механизмом.

На страницама Механизма објављена је карта са земљама које су потписале споменути споразум и у којима осуђеници Међународног суда у Хагу, односно Међународног резидуалног механизма за кривичне судове служе казне или су их служили.

То су: Шведска, Финска, Норвешка, Данска, Естонија, Пољска, Њемачка, Велика Британија, Белгија, Аустрија, Италија, Француска, Шпанија и Португалија.

С обзиром да Норвешка, Естонија, Пољска и Португалија немају доживотне казне у свом законодавству, Караџић неће казну служити у овим земљама.

Такође, битно је нагласити да у Француској, која је потписала споразум, ниједан осуђеник још није послат на одслуживање казне, тако да је могуће да Караџић буде први, међутим задњу ријеч о томе ће имати Механизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана