Gastarbajter poznanicu silovao na njivi

Nebojša Tomašević
Gastarbajter poznanicu silovao na njivi

Brod - Petar M. (45) uhapšen je zbog sumnje da je silovao ljetos svoju poznanicu na njivi u okolini Doboja, saznaje „Glas Srpske“.

On je navodno pao na granici kada se vraćao u rodni kraj, u koji povremeno dolazi iz inostranstva gdje privremeno radi. Gastarbajteru su lisice na ruke u utorak stavili pripadnici Jedinice granične policije Brod kada su kontrolom utvrdili da je za njim raspisana potjernica.

Saznajemo da je Petar otkriven pri ulasku u BiH tokom rutinske kontrole i da je ovo njegov prvi povratak u zemlju nakon krivičnog djela za koje ga terete.

Prema informacijama koje smo saznali u policiji, Petar je poznanicu silovao u avgustu na području Doboja i nakon toga otišao u inostranstvo.

- Kontrolom osumnjičenog P. M. utvrđeno je da je za njim Policijska stanica Doboj raspisala potragu zbog sumnje da je počinio silovanje. Osumnjičeni je predat u nadležnost službenicima Policijske stanice Doboj - saopštili su juče iz Granične policije BiH ne otkrivajući više detalja.

Prema nezvaničnim informacijama, Petar je na svoju žrtvu nasrnuo na jednoj njivi u dobojskom selu, a zatim je silovao.

- Kruže informacije da je Petar dva mjeseca prije silovanja proganjao ovu ženu i čak je dva puta pokušao primorati na seks, ali u tome nije uspio. Nažalost, treći put je primijenio silu. Na koji način je pokušao da primora svoju žrtvu na seksualni odnos još se istražuje, kao i okolnosti samog silovanja - kazao je izvor blizak istrazi.

U dobojskoj policiji su potvrdili da im je Granična policija predala osumnjičenog za silovanje u srijedu uveče.

- Protiv njega će biti proslijeđen izvještaj nadležnom tužilaštvu - istakli su u Policijskoj upravi Doboj i dodali da ne mogu da otkrivaju više detalja s ciljem zaštite žrtve i istrage.

Zakon i kazne

Krivični zakonik Republike Srpske propisuje dugogodišnje zatvorske kazne za silovanje u zavisnosti od okolnosti i načina počinjenog krivičnog djela.

Prema zakonu optuženi za silovanje može biti kažnjen od tri do deset godina zatvora, odnosno od pet do 15 godina zatvora ukoliko je djelo počinjeno iz mržnje, na svirep način. Odnosno, ako je tokom tog čina nastupila teška povreda ili je teško narušeno zdravlje žrtve, te ako je silovana žena zatrudnjela. Ukoliko je prilikom silovanja žrtva umrla, onda je najmanja kazna 10 godina robije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana