Гасовод вјетар у леђа привреди и развоју

Ведрана Кулага
Гасовод вјетар у леђа привреди и развоју

Бањалука - Гасификација Републике Српске је веома важан пројекат чија би реализација требало да омогући већу стабилност и привредни раст, оцијенили су јуче републички представници реагујући на договор који је политички врх Српске постигао са руским партнерима.

Изградња гасовода кроз РС потврђена је у суботу на састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице РС Жељке Цвијановић са предсједником Управног одбора руске компаније “Гаспром” Алексејем Милером у Санкт Петербургу.

Крак гасовода “Турски ток” би, како је речено, требало да иде из Србије, односно од Бијељине до Бањалуке и Приједора те да прати трасу будућег аутопута, а постоји могућност да буде настављен и ка Хрватској или ФБиХ, ако за то буде постојао интерес.

Процјењује се да ће изградња гасовода са станицама које треба да појачају притисак и омогуће квалитетну испоруку гаса, коштати око 300 милиона евра, а конкретни разговори са представницима руске компаније требало би да почну већ крајем године.

- Пројекат би требало да буде урађен до јесени - рекао је Додик, који је састанак са Милером оцијенио као један од најважнијих током посјете Санкт Петербургу, гдје је боравио на Међународном економском форуму.

Он је подсјетио на раније разговоре о “Јужном току” и нагласио да се та прича сада рехабилитује, те да је важно добити што је могуће боље услове за изградњу гасовода.

- Ако ту буде “Гаспром”, можда добијемо и повољније цијене за сам гас. Договорена је и градња двије гасне електране - једна у Бањалуци, а једна у Приједору. Са погоном који граде у Зворнику, на бази укапања течног гаса, гас би био припремљен за транспорт у оне дијелове гдје гасовод неће моћи доћи - рекао је Додик те подсјетио да ће бити потребна сагласност Савјета министара БиХ да буде пређена граница на Дрини и доведен крак гасовода из Србије у Српску.

Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић, који је са Додиком и Цвијановићевом био на састанку са челницима “Гаспрома”, јуче је за “Глас Српске” оцијенио да је ријеч о веома важном послу и пројекту пред којим је Српска.

- Пред нама је доста рада и почињемо већ од ове седмице. Ту се подразумијева студија изводљивости, технички дијелови, усаглашавање са трасом аутопута, а сам пројекат би требало да буде завршен до краја године, односно када Србија заврши градњу на својој територији да почне код нас. Добар дио документације већ имамо, јер смо је припремали и за пројекат “Јужни ток”. Надамо се да ће све ићи својим током, јер нема разлога да сумњамо - рекао је Перовић, који је задужен за сву комуникацију са представницима руског “Гаспрома”.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић је казао да је најављени пројекат значајан, јер ће ојачати и развити домаћу индустрију и фирмама омогућити да запосле нове раднике.

- Гас је у привредном смислу квалитетан, јефтин и повољан у односу на друге енергенте. Гасификацијом Српске овдашња привреда биће много конкурентнија - рекао је Петричевић.

Сличан став дијеле и посланици у Народној скупштини Републике Српске и чланови скупштинског Одбора за привреду, уз нагласак да би тај пројекат требало да Републици омогући привредни развој.

- Гасификација Српске, осим развоја, повећава и енергетску стабилност. Природни гас као енергент до сада није довољно био заступљен у Српској - објаснио је предсједник Одбора за привреду у Народној скупштини Максим Скоко, који је функционер СП-а.

Члан Одбора за привреду Недељко Ћорић (СНСД) каже да РС спровођењем гасификације добија нову димензију у смислу развоја привреде, а његов колега из одбора Милан Петковић (Уједињена Српска) истиче да се гас на плану привреде и индустрије показао као један од најисплативијих енергената. Шеф Клуба ПДП-а Перица Бундало сматра да ће гасификација несумњиво много значити за привредни развој.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић оцијенио је да би гасификација требало да донесе огромне предности привреди, међу којима су развој, јефтинији енергент, више домаћих и страних инвестиција и енергетска сигурност.

С друге стране, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је истакао да ниједан став који је изнио или договор који је током посјете Русији постигао Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, није усаглашен у тој институцији.

Потрошачи

Из Министарства енергетике и рударства РС истакли су да ће гасоводом у Српској бити повезани сви већи индустријски потрошачи, као што је Термоелектрана “Угљевик”, гдје се планира изградња блок станице од 300 мегавата и која би користила гас за производњу струје, те Рафинерија уља и Рафинерија нафте, који ће користити до 400 милиона метара кубних гаса.

- У Бањалуци је планирана изградња постројења за производњу електричне енергије са гасом као енергентом. Гасовод би повезивао све веће урбане центре уз ријеку Саву - нагласила је Драгана Калабић из овог министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана