Гардијан: САД и Британија жртвовале Сребреницу

Танјуг
Гардијан: САД и Британија жртвовале Сребреницу

Ново истраживање показује да су Велика Британија и САД знале шест недjеља прије масакра у Сребреници да ће та енклава пасти, али су је жртвовале, пише "Гардијан"

Сребреница је жртвована у настојањима да се постигне мир, наводи лондонски лист.

У тексту насловљеном "Како су Британија и САД одлучиле да препусте Сребреницу њеној судбини", аутори, новинар Ед Вулиами и бивша портпаролка Хашког трибунала Флоранс Артман, наводе да "данас постоји маса доказа да је пад Сребренице био дио политике три велике силе - Британије, Француске и САД - и руководства Уједињених нација, у потрази за миром по сваку цијену, мира на рачун Сребренице".

"До сада, увијек је истицано да је такозвана 'завршна стратегија' којом се дошло до мировног споразума и посљератне мапе Босне, била посљедица 'реалности на терену', након пада Сребренице. Оно што се сада открива је да је 'завршница' претходила том паду и како се испоставља - од њега зависила", наводе аутори.

У тексту се износи хронологија догађаја везаних за Сребреницу, и изјаве актера који иду у прилог томе да је злочин у Сребреници био очекиван.

Аутори наводе да је у априлу 1993. Савјет безбједности УН поднио извјештај у којем је упозорио на потенцијални масакр уколико српске снаге уђу у Сребреницу.

Писци текста у "Гардијану" објашњавају како су велике силе имале за циљ да се укине постојање енклава, да су биле свјесне да ће услиједити етничко чишћење Сребренице, али и како су припадници UNPROFOR-а оставили цивиле незаштићене и одбили да им помогну.

"Према америчким депешама са којих је скинута ознака тајности, детаљи злочина дошли су до западних обавјештајних служби много прије него што је почео 13. јула, а ЦИА оперативци гледали су готово 'живи' пренос на локацији у Бечу", пише Гардијан.

У тексту су описани и сусрети западних званичника са представницима муслимана, али и Слободаном МиИлошевићем, Радованом Караџићем и Ратком Младићем.

"Ниједан политичар, дипломата или високи војни функционер није нашао за сходно да поднесе оставку због издаје Сребренице. Биће занимљиво видјети да ли ће се нешто приближно извињењу чути слиједеће недјеље (на комеморацији у Поточарима) од Британије, Америке или Француске", закључују аутори, наводећи да су многи који су били умијешани "унапређени или помјерени на уносне позиције".

Доносимо оргиналан текст са опширном анализом ;How Britain and the US decided to abandon Srebrenica to its fate

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана