Гардијан: Орхану Памуку ускраћена титула у Сарајеву због притиска из Турске

Срна
Гардијан: Орхану Памуку ускраћена титула у Сарајеву због притиска из Турске

Лондон, Сарајево - Након што је Градска управа Града Сарајева повукла одлуку о именовању књижевника Орхана Памука почасним грађанином Сарајева, угледни британски лист Гардијан пише како је Нобеловцу титула ускраћена због притиска из Турске.

Гардијан подсјећа да је Памука за почасног грађанина Сарајева номиновала Издавачка кућа Бајбук и то уочи његове планиране посјете главном граду БиХ. Наиме, један од најпознатијих турских писаца планирао је посјетити Сарајево овог прољећа како би радио на сценарију о рату у Босни и Херцеговини.

Према ријечима директора Бајбука, док је седмочлана комисија најприје изгласала како би Памук требао добити признање "Почасни грађанин Сарајева", на другом гласању десио се преокрет јер су четири члана гласала против уручивања признања Памуку, пише Гардијан.

"Објашњење комисије било је да Орхан Памук ништа није урадио за Сарајево. Неки чланови владајуће странке процијенили су да додјељивање награде господину Памуку може проузроковати љутњу турске владе. Овом приликом су послали поруку Памуку како није добродошао у Сарајево", рекао је Узуновић, преноси Гардијан.

Директор Бајбука даље је истакао како је Памук један од најважнијих савремених писаца те да ниједан од тренутних добитника Нобелове награде никада није посјетио Сарајево.

"Памук је најчитанији и најпознатији писац у БиХ и као ексклузивни издавачи његових дјела за БиХ, позвали смо господина Памука неколико пута да посјети Сарајево", рекао је Узуновић.

Памук је контроверзна фигура у Турској, гдје се суочио са затвором због "вријеђања турске природе" и противљења турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану, пише Гардијан. Престижни британски лист потом је нагласио како је лидер владајуће странке у БиХ Бакир Изетбеговић близак с турским предсједником Ердоганом. Гардијан је даље пренио реакције Самира Фазлића, вијећника Наше странке у Градском вијећу Сарајева те предсједника СДП-а БиХ Стари Град Малика Гарибије на ускраћивање титуле Памуку.

"Не могу се отети утиску да је одлука Градске управе да се Памуку ускрати та титула управо условљена Памуковим противљењем политици турског предсједника Ердогана. Противљењем политици затварања неподобних интелектуалаца, књижевника, новинара, али и његовим отвореним писањем о стравичном злочину над Јерменмиа. СДА има страх да ће титула почасног грађанина Сарајева наљутити Ердогана којем је, присјетимо се, Бакир Изетбеговић спреман Босну оставити у аманет. Ово није усамљен примјер, 2016. је комисија одлучила да Алију Лафциоглуу да Плакету Града Сарајева, а потом је из Градске управе стигао допис да му се то признање одузме", казао је Фазлић.

Подсјећамо, Гарибија сматра како ускраћивање титуле почасног грађанина Сарајева Орхану Памуку представља само једну у низу манифестација поданичке политике градских власти.

Градоначелник Града Сарајева Абдулах Скака сугерисао је да се за почасног грађанина предложи бивши хрватски предсједник Стјепан Месић и Комисија за избор и именовања Градског вијећа Сарајева подржала је тај приједлог. Такође, одлучено је да награда Грахам Бамфорд буде додијељена Кенану Ћубари који је спасио бебу из запаљене зграде на Алипашином Пољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана