Garavice kod Bihaća: Pomen za 14.500 stradalih Srba, Jevreja i Roma

RTRS
Garavice kod Bihaća: Pomen za 14.500 stradalih Srba, Jevreja i Roma

Bihać - U organizaciji Zavičajnog udruženja "Una" danas je u Garavicama, kod Bihaća, služen pomen povodom 75 godine od stradanja više od 14.500 Srba, Jevreja i Roma bihaćkog kraja koje su u ljeto 1941. godine pobile ustaše.

Parastos garavičkim žrtvama služio je Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije, nakon čega je održan istorijski čas, obavljen obilazak humki, te prisluživanje svijeća i polaganje cvijeća. 

"Činjenica da smo se ovdje danas okupili je znak da smo iz istorije naučili lekciju.Jer činjenica je da su na ovom mjestu postradali ljudi,žene i djeca", istakao je episkop Atanasije.

Čedo Banjac iz Bosanskog Petrovca imao je deset godina kada je počinjen zločin nad Jevrejima i Srbima koji su prvo uhvaćeni u Petrovcu, a potom odvedeni i ubijeni.

"Ti Jevreji mučeni su i prebijani i na kraju su završili na ovom startištu. Mi djeca smo to posmatrali. Taj zločin je godinama prikrivan", kaže Banjac.

Garavice su poslije Donje Gradine drugo najveće startište u Drugom svjetskom ratu na prostoru BiH. Ustaše su tada ubile 14.500 Srba, Jevreja i Roma.

Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS je istakao da Vlada Republike Srpske u poslednje vrijeme čini mnogo da se ova stradanja ne zaborave.

"I učinićemo sve da se dođe do imena svih stradalnika ovdje", rakao je Milunović.

Predstavnici Zavičajnog udruženja "Una" i Društva "Garavice 1941", koji su i organizatori skupa, poručili su da će učiniti sve da se sazna istina. O zločinu se ćutalo godinama, pa je tek u proteklih 5 - 6 godina počelo prikupljanje dokaza i imena stradalih.

"Naša je poruka sav ovaj naš trud neka se pretoči u jednu nadu.Neka se to nikom nikad više ne ponovi", istakao je predsjednik Zavičajnog udruženja "Una" Boško Stojisavljević.

Pomenu u Garavicama prisustvovali su predstavnici Jevrejske opštine Banjaluke i Odbora Roma pri Savjetu ministara BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana