Гаравице код Бихаћа: Помен за 14.500 страдалих Срба, Јевреја и Рома

РТРС
Гаравице код Бихаћа: Помен за 14.500 страдалих Срба, Јевреја и Рома

Бихаћ - У организацији Завичајног удружења "Уна" данас је у Гаравицама, код Бихаћа, служен помен поводом 75 године од страдања више од 14.500 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја које су у љето 1941. године побиле усташе.

Парастос гаравичким жртвама служио је Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Атанасије, након чега је одржан историјски час, обављен обилазак хумки, те прислуживање свијећа и полагање цвијећа. 

"Чињеница да смо се овдје данас окупили је знак да смо из историје научили лекцију.Јер чињеница је да су на овом мјесту пострадали људи,жене и дјеца", истакао је епископ Атанасије.

Чедо Бањац из Босанског Петровца имао је десет година када је почињен злочин над Јеврејима и Србима који су прво ухваћени у Петровцу, а потом одведени и убијени.

"Ти Јевреји мучени су и пребијани и на крају су завршили на овом стартишту. Ми дјеца смо то посматрали. Тај злочин је годинама прикриван", каже Бањац.

Гаравице су послије Доње Градине друго највеће стартиште у Другом свјетском рату на простору БиХ. Усташе су тада убиле 14.500 Срба, Јевреја и Рома.

Душко Милуновић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС је истакао да Влада Републике Српске у последње вријеме чини много да се ова страдања не забораве.

"И учинићемо све да се дође до имена свих страдалника овдје", ракао је Милуновић.

Представници Завичајног удружења "Уна" и Друштва "Гаравице 1941", који су и организатори скупа, поручили су да ће учинити све да се сазна истина. О злочину се ћутало годинама, па је тек у протеклих 5 - 6 година почело прикупљање доказа и имена страдалих.

"Наша је порука сав овај наш труд нека се преточи у једну наду.Нека се то ником никад више не понови", истакао је предсједник Завичајног удружења "Уна" Бошко Стојисављевић.

Помену у Гаравицама присуствовали су представници Јеврејске општине Бањалуке и Одбора Рома при Савјету министара БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана