Galijašević: Federalni mediji marginalizuju terorizam u BiH

Srna
Galijašević: Federalni mediji marginalizuju terorizam u BiH

Beograd - Stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da se u Federaciji BiH problem terorizma medijski marginalizuje i da su teroristički akti u tom dijelu BiH bili predstavljeni kao individualni i akti neuravnoteženih pojedinaca.

"Svjesno je zanemareno da je terorizam uvijek organizovano nasilje i da iza njega stoji politička i vjerska elita", rekao je Galijašević za Srnu.


Na marginama Međunarodne konferencije "Terorizam i elektronski mediji" koji je u Beogradu organizovalo Ministarstvo informisanja Rusije, Galijašević je rekao da u slučaju Federacije BiH terorizam politički podržavaju političke i vjerske elite, a medijima nedostaje volja da uopšte informišu o terorističkim prijetnjama.

"Teroristički napad i ubistvo policajca Đurića u Zvorniku, ubistvo dva vojnika u Sarajevu od islamiste Enesa Omeragića, pokušaj linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio svojevrsni teroristički akt i izazvao strah u širem regionalnom smislu i predstavljao politički motivisano nasilje, kao i napad na generala Antu Jeleča, nisu u Federaciji bili udarna vijest ni dva dana, a o uzrocima se nije ni govorilo", upozorio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, mediji u Federaciji BiH uporno predstavljaju kao vjersku pojavu ono što jesu teroristički kampovi i jaka uporišta terorista u BiH.

"Imamo 64 paradžemata koji su ustvari klasični kampovi za obuku, za mobilizaciju boraca za odlaske na strana ratišta. Dakle, vidljivo je da i žIslamska državaž i žAl kaidaž, žNusra frontž i žBoko haramž imaju taj islamistički predznak i mediji moraju odustati od lažne političke korektnosti i stalnog isticanja da ove pojave u BiH ili u svijetu uopšte nemaju veze sa vjerom", kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, mediji u cijeloj BiH treba da rade slobodno, ali da više i češće insistiraju na utvrđivanju stvarnih uzroka i na identifikaciji nosilaca terorističkih prijetnji.

"U BiH je potpuno jasno da je to teroristički pokret, da je to vehabijski pokret sa 60 i više naselja, relikt žEl mudžahedinž odreda, žAlžirske grupež, žEgipatske grupež, ostatak aktivne islamske omladine, koja upravo popunjava tu medijsku prazninu", rekao je Galijašević.

On je istovremeno podsjetio da se na čelu glasila radikalnog islamističkog pokreta u BiH "Saf" nalazi pripadnik zločinačkog "El mudžahedin" pokreta Ezher Beganović koji se tereti za ubistvo hrvatskog policajca u Travniku.

"Mediji moraju češće i odgovornije da izvještavaju o terorizmu. Ne postoji nacionalno podoban terorizam. Ne postoji nacionalno prihvatljiv terorizam koji je u funkciji realizacije nacionalnih ciljeva", istakao je Galijašević.

On je još jednom ukazao na činjenicu da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović islamista po vokaciji i najači promoter islamističkog nasljeđa svog oca Alije, kao i najvažniji realizator njegove "Islamske deklaracije" što Srbe i Hrvate u BiH dovodi u težak politički i bezbjednosni položaj.

"Posebno je ovdje odnos SAD i Velike Britanije žteg oko noguž ukupne bezbjednosti i sigurno je da Izetbegović ima podršku kao što je imao Bin Laden, kao što je imaju "Nusra front" i islamski lideri. Izetbegović ne shvata da je njegov kraj kao i Bin Ladenov. Da svi ti islamisti budu potrošeni sa stanovišta američkih interesa, a onda ih puste niz vodu ili se sami obračunaju sa njima", zaključio je Galijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana