Галијашевић: Ердоганов терористички халифат - пријетња европској безбједности

Срна
Галијашевић: Ердоганов терористички халифат - пријетња европској безбједности

Сарајево - Највећи проблем европске безбједности је турски предсједник и главни спонзор "Исламске државе" и других терористичких група и организација у Сирији и Ираку Реџеп Тајип Ердоган, који је гурнуо Турску, њен народ и муслимане Балкана у загрљај екстремиста и покренуо их у лажни џихад, упозорио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

"Ердоган, заједно са Ахмедом Давутоглуом и Владом у Анкари, плански руши мир и стабилност региона и Европе изазивајући сукобе са свим сусједним земљама: Сиријом, Ираком, Јерменијом, Грчком, Бугарском, Русијом и Ираном. Без озбиљне борбе против турског режима и његовог исламистичког екстремизма, немогућа је борба против злокобне идеје 'Исламске државе' о халифату проширеном на Европу", рекао је Галијешевић Срни.


Он сматра да би "Исламска држава" и Ал Каида у Европи били обично "страшило за птице" да иза њих не стоје турска обавјештајна заједница, турске оружане снаге, турска економија и политичке вође задојене неосманским амбицијама и плановима.

"Ебу Бекр ел Багдади би без Турске, али и Катара био обични екстремистички пајац. Стварне вође 'Исламске државе' и Ал Каиде су Ердоган и Давутоглу, а стварни злочиначки халифат је у ствари Турска", наглашава Галијашевић.

Турска је, каже он, срушила економску моћ ЕУ, ограничила слободе кретања робе и капитала и изазвала нестабилност на цијелом континенту покрећући талас избјеглица према границама Уније и Балкана, а са друге стране отворено подржала "Исламску државу" и друге екстремистичке групе нападајући, кукавички и иза леђа, руску авијацију.

Галијашевић наводи да већ сада египатске службе безбједности сумњају да је и експлозив на лету из Шарм ел Шеика, у коме је погинуло 225 руских туриста, дјело турских обавјештајаца, и подсјећа да је високи египатски званичник 9. октобра указао да турска обавештајна служба просљеђује "Исламској држави" сателитске снимке и друге податке.

Према његовим ријечима, западне службе су, пратећи понашање и дјеловање Ердогана и Давутоглуа, турске Владе, оружаних снага и безбједносних служби, непобитно утврдиле да Турска снабдијева "Исламску државу" војном опремом и наоружањем, обезбјеђује превоз и логистичку помоћ борцима "Исламске државе" и Фонта "Ал Нусра", учествује у регрутацији џихадиста и обезбјеђује обуку за њих, док се турске специјалне јединице боре заједно са борцима "Исламске државе", што је нарочито било видљиво у борби са Курдима за Кобане.

Галијашевић истиче да улога Турске у наоружавању "Исламске државе" и других исламистичких формација у Сирији и Ираку отвара питање одговорности заједничких институција БиХ које су у протекле четири године посредством турских компанија снабдијевале екстремисте оружјем, експлозивима, иницијалним капислама, детонаторима, капислираним и некапислираним чаурама...

"У томе су учествовале моћне турске државне компаније - "AKINA ve KYMYA endustrisi Kurumu Genel Mudurlugu", са 7.500 запослених, као и приватне попут компаније "FERIDE KIRLIOGLU PATLAYICI MADDETICARETI', али и неке оф-шор компаније без иједног или максимално пет запослених. Оне су, у неограниченим количинима, које се мјере десетинама милиона комада, куповале саставне елементе за експлозивна пуњења, детонаторе, електричне и неелектричне, конекторе, иницијалне системе и цјевчице 'Бихнел', огромну количину муниције калибра 7.62 и девет милиметара, чауре и барут...", појашњава Галијашевић.

Он је навео да су међу тим компанијама и "OZKURSAN Otomativ ve Metal Makine san.tic.ltd. Sti", "MECHANICAL & CHEMICAL INDUSTRIES CORPORATION", "ANATOLIA FISEK SAN.TIC.LTD",, те двије компаније које су под контролом Ердогановог сина Билала TURC DIS TIC LTD STI" i "ORICA NITRO" Анкара/, које су у БиХ за терористе набављале емулзионе експлозиве у великим количинама, чак и десетине хиљада.

"Турска, привидно, хуманитарна организација 'ИХХ' /'Инсан Хак вел Хуријет' или 'Инсани Јардим Вакфи'/ изградила је мрежу финансијске подршке исламистима преко Туркиш Зират Банке и створила мрежу невладиних организација за врбовање и финансирање вехабијских насеља, исламистичких група и организација", истакао је Галијашевић.

Међу тим невладиним организацијама, најважније су "Солидарност" из Бихаћа, "Срце Цазина", "Асоцијације за културу, образовање и спорт" /АКОС/ и "Пут знања", обје из Зеница, "ОАЗА" из Тузле, Међународни форум "Солидарност" "ЕМАУС" из Добој Истока, "Свитање" из Сарајева, "Селсебил" из Живиница, "Дирхем" из Санског Моста, Удружење "Живот" Бихаћ, Женска едукативна организација "Искре" Бихаћ, Удружење "Ватан-домовина" Босанска Крупа, Удружење "Актив" и "Садака", обје из Бужима, "Атис" Сански мост и многе друге.

Он је додао да се као главни покровитељ мреже организација под окриљем "ИХХ" појављује Емине, супруга предсједника Турске.

"Поред ових организација, обавјештајни и војни центар турске државе у БиХ је Турски културни центар Yunus Emre', који је у Сарајеву у Улици Мула Мустафе Башескије отворио, подржао и који контролише теоретичар стратешке неоосманске дубине, предсједник владе Ахмед Давутоглу", каже Галијашевић Срни.

Он је оцијенио да би безбједносне агенције у БиХ, а посебно ОБА и SIPA-а морале више да раде на надзору над незаконитим дјеловањем турске обавјештајне службе, предузети мјере заштите уставног поретка у БиХ, те у сарадњи са западним обавјештајним службама онемогућити злоупотребу територије и институција БиХ у сврху евентуалног напада на мете у ЕУ, какав је био терористички напад у Паризу.

"Свакако треба анализирати улогу турских служби и у терористичким нападима на припаднике Оружаних снага у БиХ, нарочито у свјетлу избора Османа Мехмедагића Осмице на чело ОБА иако је прошао обавјештајни и безбједносни курс у Турској и готово три деценије повезан са радикалним исламизмом и идејама 'Исламске државе", истакао је Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана