Galijašević: Dodiku je u Sarajevu ozbiljno ugrožen život

Srna
Galijašević: Dodiku je u Sarajevu ozbiljno ugrožen život

Sarajevo - Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu kada zbog prijetnji odbija da ide u Sarajevo - "islamističku jazbinu" u kojoj slobodno djeluju džihadisti koji ga smatraju najvećom preprekom za uspostavljanje islamske države u BiH.

"Predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku ugrožen je život, a posebno je ugrožen u Sarajevu, u kome na desetine lokacija postoje kampovi za obuku vehabija koje odlaze u džihad u Siriju i Irak, naselja izvan uticaja države koje Islamska zajednica naziva 'paradžematima': Zaklopača, naselje u blizini Aerodroma oko ulice Hajrudina Šabanije, Briješće Brdo, Briješće Brdo dva, Dobroševići, Bare kod Stupa, Kasindolska, Zaulice...", rekao je Galijašević Srni.


On je dodao da upravo zbog toga nije bezbjedno da Dodik ide u Tužilaštvo BiH, koje je nadomak najradikalnije džamije na evropskom kontinentu, džamije Kralja Fahda, koja je potpuno van domašaja Ustava BiH i bezbjednosnog sistema jer predstavlja teritoriju Saudijske Arabije.

"Iz ovog radikalnog vehabijskog centra već su dolazile otvorene prijetnje, kletve i mržnja prema svim nosiocima funkcija iz Srpske, posebno prema Dodiku", podsjetio je Galijašević.

On napominje da se u svim obavještajnim i bezbjednosnim informacijama službi koje se bave borbom protiv terorizma može jasno utvrditi da islamisti, vehabije i teroristi smatraju da je Dodik, i kao politički lider i kao predsjednik Srpske, najveća prepreka za uspostavljanje islamskog društva u BiH.

"To je potvrdio i Bakir Izetbegović 1. oktobra 2015. godine, u intervjuu na javnom emiteru BHT je govorio o Dodiku i o njegovoj politici kao o 'Labudovoj pjesmi'. 'Labudova pjesma' se završava smrću labuda, a Izetbegović nije ni pjesnik ni Čajkovski da upotrebljava ove stilske figure, nego osoba povezana sa mnogim političkim ubistvima, o čemu su ranije govorili i Mirsad Kebo i Fahrudin Radončić", ističe Galijašević.

On podsjeća da je Bakir Izetbegović osoba povezana sa radikalnim islamistima, mudžahedinima i "Muslimanskim bratstvom".

"Neposredno poslije referenduma u Republici Srpskoj, prijetnje Izetbegovića su postale otvorenije kroz poruke da će predsjednik Dodik završiti kao Slobodan Milošević, Sadam Husejn ili Muamer Gadafi", navodi Galijašević.

On dodaje da je takav način istupa prijeteći, bez obzira da li Izetbegović želi političku smrt Dodiku, u kojoj bi politički ubica bio Valentin Incko i OHR, ili krivično-pravnu koju bi napravio uz pomoć Tužilaštva BiH i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, ili "poziva svoje teroriste i islamiste da ga ubiju".

"Prijetnje predsjedniku nisu ni privatno ni političko pitanje, nego pokušaj da se Dodik uništi, likvidira i fizički ukloni sa političke scene, ali da se u tom procesu uklone i svi oni koji bi se mogli na bilo koji način, pravnim i političkim sredstvima, suprostaviti tim mjerama", upozorava Galijašević.

On dodaje da su u ovakvim obračunima, koje inspiriše američka administracija u BiH preko svoje ambasade, porodica, prijatelji, politički istomišljenici i partneri Dodika pod pritiskom, kao i da u tome učestvuju i "neki ljudi koji navodno dolaze iz Republike Srpske, a ruše institucije i ne poštuju ni Narodnu skupštinu, ni Vladu ni predsjednika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana