Галић: Од почетка године предузете мјере према 4.326 миграната

Срна
Галић: Од почетка године предузете мјере према 4.326 миграната

Сарајево - Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да су припадници ове полицијске агенције само током ове године, закључно са 20. мајем, предузели мјере према 4.326 држављана земаља високог миграционог ризика.

Галић је навео да је од наведеног броја миграната, благовременим распоређивањем полицијских службеника и специјалистичке опреме на жаришта, попут подручја источне Херецеговине, Вишеграда, Зворника и њиховим присуством на граници, од илегалног преласка одвраћено 2.603 лица.

"Остатак од 1.723 лица откривен је непосредно након илегалног преласка у сарадњи са колегама федералних и ентитетских министарстава унутрашњих послова /МУП/, што указује на ситуацију која је под контролом надлежних тијела, а не изван контроле", рекао је Галић за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Према његовим ријечима, мигранти нису могли да буду враћени у земље из којих су ушли због важећих законских прописа у БиХ.

"У складу са Законом о странцима и Законом о азилу, Гранична полиција БиХ има обавезу да прихвати сва лица која искажу намјеру подношења захтјева за азил / готово сва откривена лица су затражила азил и међународну заштиту/, због чега су морала бити предати Служби за послове са странцима БиХ", навео је Галић.

Он је нагласио да, уколико неко жели да критикује прихват илегалних миграната, не треба критиковати Граничну полицију, која у сарадњи са Службом за послове са странцима, кантоналним и ентитетским МУП-овима све вријеме илегалне миграције држи под контролом, већ се треба базирати на промјену постојећих закона у БиХ.

Галић је подсјетио да припадници Граничне полиције БиХ морају поштовати међународне конвенције које је БиХ преузела и међународно право које има примат над домаћим законодавством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана