Галић: Очекујемо већи притисак на границу БиХ

Срна
Галић: Очекујемо већи притисак на границу БиХ

Сарајево - Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић изјавио је данас у Сарајеву да се, на основу процјена, с доласком љепшег времена у наредном периоду може очекивати већи притисак миграната на границу БиХ.

Галић је у изјави медијима навео да је од 2016. године, када је број миграната у БиХ био око 150, и прошле године када је регистровано 766 миграната, у прва три мјесеца ове године њихов број достигао око 1.600 - до 800 пронађених и затечених, те исто толико враћених.


Према његовим ријечима, процјене су Граничне полиције на основу различитих података, укљујујући и наведене бројке, те анализа, да ће с доласком љепшег времена, мигрантски талас и притисак на границу БиХ бити повећан.

"Гранична полиција припрема се да одговори на ове изазове. За сада то ефикасно радимо на терену, видјећемо како ће бити у будућности", истакао је Галић и изразио наду да ће ова и остале институције БиХ успјешно превладати проблем.

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хоман, која је присуствовала примопредаји специјалистичке опреме Граничној полицији, констатовала је да мигранти нису само проблем БиХ, него шири, и најавила реакцију на европском нивоу.

"Анализираћемо стање, пратити да ли је статистика само на одређеним тачкама повећана, да ли се руте мијењају, да ли мигранит покушавају другим рутама да прођу и онда предузети конкретне кораке", најавила је Хоманова.

Она је додала да земље које су на првој линији неће бити остављене на цједилу.

"Основно што сад треба учинити јесте да се уради анализа да ли ће доћи до пораста броја миграната и да на основу тих података треба да предузмемо кораке", рекла је Хоманова и додала да њена земља у вези са питањем миграција сарађује са Граничном полицијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана