Галић: Цивили нису били мета српских снага

Агенције
Галић: Цивили нису били мета српских снага

Хаг - Некадашњи командант Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске (ВРС) генерал Станислав Галић рекао је данас на суђењу Радовану Караџићу да цивили у Сарајеву нису били мета напада српских снага и да је ватра углавном отварана као реаговање на дејства Армије БиХ, пренијеле су агенције.

- Покушало се одговарати адекватно. Ако су дјеловали минобацачима, онда је најефикасније узвратити минобацачима, а проблем је увијек био избор циља, разликовање циља и пропорционалност - додао је Галић.

Он је напоменуо да су јединице Армије БиХ биле измијешане са цивилима, те да је питање било да ли су они увијек поштовали принципе вођења борбе, прије свега у градским условима.

Галић је нагласио да је од претпостављене команде, и од самог Караџића, Сарајевско-романијски корпус добијао наређења да се морају поштовати Женевске конвенције из 1949. године о поступању према цивилима и да је он таква упутства давао у Корпусу.

- Људе је, ипак, тешко обучавати у рату, али ми смо настојали да до њих дођу упутства да циљ не смије да буде цивил, нити цивилна зграда - истакао је генерал Галић.

Галић је подсјетио да је и на његовом суђењу било ријечи о томе да је у Сарајеву било тешко разликовати цивиле од војника зато што су многи борци или били у цивилу, а било је случајева да су користили униформе Унпрофора, нарочито Француског, или Војске Републике Српске.
Он је потврдио да су била издата бројна наређења о “трпљењу и уздржавању, нарочито у вријеме одржавања преговора”.

- Ми нисмо отварали ватру да би се светили њима дјелујући по њиховом штабу. Знао сам по 20 граната да трпим изнад своје главе, али никада нисам наредио да се дејствује по команди Амије БиХ, већ сам увијек прво протестовао. На извор ватре се одгоравало ако протест не би помогао - рекао је Галић.

Он је потврдио Караџићеву тврдњу да су припадници Армије БиХ дејствовали приликом посјете сваке веће или важније делегације Сарајеву, с циљем да покажу да Сарајевско-романијски корпус “ствара пакао и хаос у граду”.

- Ми смо упозоравали да на ту ватру не треба одговарати, ни по цијену жртава - рекао је Галић.

Галић је био командант Сарајевско-романијског корпуса од септембра 1992. до августа 1994. године.

На свједочење у доказном поступку Караџићеве одбране он је дошао из Њемачке, гдје је упућен на одслужење казне доживотног затвора, коју му је трибунал изрекао “због убистава и противправног терорисања цивила у Сарајеву”.

Галићево свједочење биће настављено сутра поподне. Претходно ће бити саслушан Љубисав Симић, који је 1995. године био предсједник општине Братунац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана