Funkcionerima na nivou BiH tanje koverte

Vesna Popović
Funkcionerima na nivou BiH tanje koverte

Budžetski suficit grada u prvoj polovini godine je 1,1 milion KM. Trenutni "višak" u gradskoj kasi je ostvaren zato što nisu realizovani svi planirani infrastrukturni projekti.

Potvrdili si to u Odjeljenju za finansije i dodali da je na ovakav finansijski rezultat uticala potrošnja koja je bila manja u odnosu na plan Gradske uprave.

- Glavne karakteristike potrošnje u posmatranom periodu 2015. godine jesu manje realizovani kapitalni izdaci. Oni će okončanjem pokrenutih postupaka javnih nabavki i početkom građevinskih radova biti realizovani u drugom dijelu godine u znatno većem iznosu - rekli su u ovom odjeljenju.

Naveli su da su poreski i neporeski prihodi u ovoj godini planirani u iznosu od 104,65 miliona KM dok su u prvih šest mjeseci oni 48,9 miliona KM ili 93 odsto u odnosu na plan. 

- Kada posmatramo prikupljanje ovih prihoda u prvoj polovini ove godine u odnosu na iste periode prethodnih godina oni su ostvareni u većem procentu. Slično je i sa  prvih šest mjeseci prošle godine kada su ovi prihodi  bili manji za 2,04 miliona KM nego što je to slučaj ove godine - objasnili su u ovom odjeljenju.

Dodali su da su ukupna budžetska sredstva koja pored ovih obuhvataju i prihode od prodaje zemljišta, kredita i slično u prvih pola godine iznosila 53,2 miliona KM.

- S druge strane potrošeno je 52,1 miliona KM čime je ostvaren suficit u iznosu od 1,1 milion KM - rekli su u ovom Odjeljenju.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić je rekao da ni deficit ni suficit nisu dobre kategorije za budžet.

- Kod suficita znači da je ostalo viška novca jer nisu realizovani neki projekti od važnosti za funkcionisanje grada i poboljšanje života građana. Najbolje bi bilo da je budžet na pozitivnoj nuli ali kakvo će stvarno stanje u budžetu biti znaćemo tek u decembru  - naveo je Bosančić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da se manja potrošnja u odnosu na prihode neće moći zadržati do kraja ove godine.

- Infrastrukturni projekti nisu realizovani jer u budžetu grada nema dovoljno novca. Kakva je korist da se od sredine godine pokreću postupci javne nabavke za izgradnju infrastrukture ako nećete do zime stići završiti izgradnju - rekao je Talić. 

Rebalans

Na 35. sjednici Skupštine grada, koja je održana  30. juna, usvojen je rebalans budžeta grada za 2015. godinu u iznosu od 118,7 miliona KM, što je za 2,08 miliona KM manje u odnosu na prvobitni plan. Kao glavni razlog za smanjenje novca u gradskoj kasi naveden je drastičan pad poreskih prihoda pogotovo po osnovu PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana