Функционерима на нивоу БиХ тање коверте

Весна Поповић
Функционерима на нивоу БиХ тање коверте

Буџетски суфицит града у првој половини године је 1,1 милион КМ. Тренутни "вишак" у градској каси је остварен зато што нису реализовани сви планирани инфраструктурни пројекти.

Потврдили си то у Одјељењу за финансије и додали да је на овакав финансијски резултат утицала потрошња која је била мања у односу на план Градске управе.

- Главне карактеристике потрошње у посматраном периоду 2015. године јесу мање реализовани капитални издаци. Они ће окончањем покренутих поступака јавних набавки и почетком грађевинских радова бити реализовани у другом дијелу године у знатно већем износу - рекли су у овом одјељењу.

Навели су да су порески и непорески приходи у овој години планирани у износу од 104,65 милиона КМ док су у првих шест мјесеци они 48,9 милиона КМ или 93 одсто у односу на план. 

- Када посматрамо прикупљање ових прихода у првој половини ове године у односу на исте периоде претходних година они су остварени у већем проценту. Слично је и са  првих шест мјесеци прошле године када су ови приходи  били мањи за 2,04 милиона КМ него што је то случај ове године - објаснили су у овом одјељењу.

Додали су да су укупна буџетска средства која поред ових обухватају и приходе од продаје земљишта, кредита и слично у првих пола године износила 53,2 милиона КМ.

- С друге стране потрошено је 52,1 милиона КМ чиме је остварен суфицит у износу од 1,1 милион КМ - рекли су у овом Одјељењу.

Одборник ДНС-а Боран Босанчић је рекао да ни дефицит ни суфицит нису добре категорије за буџет.

- Код суфицита значи да је остало вишка новца јер нису реализовани неки пројекти од важности за функционисање града и побољшање живота грађана. Најбоље би било да је буџет на позитивној нули али какво ће стварно стање у буџету бити знаћемо тек у децембру  - навео је Босанчић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да се мања потрошња у односу на приходе неће моћи задржати до краја ове године.

- Инфраструктурни пројекти нису реализовани јер у буџету града нема довољно новца. Каква је корист да се од средине године покрећу поступци јавне набавке за изградњу инфраструктуре ако нећете до зиме стићи завршити изградњу - рекао је Талић. 

Ребаланс

На 35. сједници Скупштине града, која је одржана  30. јуна, усвојен је ребаланс буџета града за 2015. годину у износу од 118,7 милиона КМ, што је за 2,08 милиона КМ мање у односу на првобитни план. Као главни разлог за смањење новца у градској каси наведен је драстичан пад пореских прихода поготово по основу ПДВ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана