Funkcioneri na ljeto u novoj zgradi

Vedrana Kulaga
Funkcioneri na ljeto u novoj zgradi

Banjaluka - Funkcioneri RS u institucijama BiH već mogu početi da se spremaju za useljenje u novi objekat Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a ključeve bi mogli da zaduže već početkom ljeta.

Zgrada u Istočnom Sarajevu od 9.077 kvadratnih metara kupljena je lani i koštala 26,6 miliona KM kako bi predstavnici Srpske imali povoljnije uslove za rad i bolju bezbjednost. Odlukom o uslovima, proceduri i načinu korišćenja objekta za smještaj predstavnika RS u institucijama BiH, koju je nedavno usvojila Vlada RS, predviđeno je ko i pod kojim uslovima može da koristi prostorije u novom vladinom objektu. Pravo na korišćenje za vrijeme trajanja mandata imaju član Predsjedništva BiH, članovi Savjeta ministara BiH, svi poslanici i delegati u Parlamentu BiH, te službeni pratioci funkcionera poput šefova kabineta, savjetnika, obezbjeđenja i vozača. Prostorije će tokom mandata moći da koriste i predsjednik, premijer, predsjednik Narodne skupštine članovi Vlade RS i njihovi službeni pratioci. Lista stanara može da bude proširena uz odobrenje nadređenih i potpisanu posebnu odluku.

Budući stanari imaju pravo na smještaj u apartmanima, korišćenje kabineta, kancelarija, konferencijske dvorane, salona, sala za sastanke, lobi bara, restorana i parking prostora.

- Institucije koje se finansiraju iz budžeta RS plaćaće samo telefonske račune, dok druge korisnike očekuju nešto veći troškovi. Oni koji se ne finansiraju iz budžeta RS, a imaju pravo na korišćenje objekta, plaćaju smještaj na dnevnom ili mjesečnom nivou o čemu zaključuju ugovor sa Službom za zajedničke poslove Vlade RS. Tako će za sobu morati da plate 300 KM mjesečno ili 20 po danu, dok će za mjesečno korišćenje apartmana morati da izdvoje 475, a dnevno 30 maraka. Korišćenje luks apartmana i kabineta košta 1.200 maraka mjesečno, a novac zarađen po tom osnovu ići će na račun trezora Srpske.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da poslanici iz RS rade u Sarajevu u veoma lošim uslovima i da su prinuđeni da sastanke zakazuju po kafanama.

- Sasvim sigurno je da bismo, ako bismo svi bili na jednom mjestu, mogli bolje da radimo i da na taj način jačamo jedinstvo, jer je glas RS ključan u Sarajevu - naglasila je Majkićeva.

Zamjenik ministra odbrane BiH i potpredsjednik SDS-a Boris Jerinić smatra da je objekat preskup i da ima puno prečih stvari koje treba da budu urađene za građane.

Obezbjeđenje

Za spoljno obezbjeđenje objekta i parkinga biće zaduženi pripadnici MUP-a RS, dok će ugostiteljske usluge pružati Ugostiteljski servis za potrebe republičkih organa uprave RS.

Korisnici

* član Predsjedništva BiH

* predsjedavajući, zamjenik predsjedavajućeg, ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH

* predsjedavajući, zamjenik predsjedavajućeg i delegati u Domu naroda Parlamenta BiH

* predsjedavajući, zamjenik predsjedavajućeg i poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

* predsjednik RS

* predsjednik Narodne skupštine RS

* predsjednik i članovi Vlade RS

* prateće službeno osoblje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana