Fruct Company skinut sa liste, ugroženo tržište od 45 miliona KM

nezavisne.com
Fruct Company skinut sa liste, ugroženo tržište od 45 miliona KM

Banjaluka, Sarajevo - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijelo je danas odluku o brisanju preduzeća "Fruct Company" iz Bijeljine sa liste izvoznika za Rusku Federaciju, koja se vodi u ovom ministarstvu, zbog sumnji da je vršilo reeksport poljskih jabuka iz BiH u ovu zemlju.

Oni će, kako su rekli, sutra o odluci obavijestiti i Upravu za zaštitu bilja BiH, od koje očekuju da ih i ona obriše sa svoje liste.

Miroljub Jovanović, vlasnik preduzeća, danas nas je za komentar preusmjerio svom advokatu u Bijeljini, ali nam na pozive niko nije odgovorio.

Brisanje ovog preduzeća sa liste bio je i zahtjev Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je ocijenio kako će ponovni povratak na rusko tržište biti težak.

"On, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli", kazao je danas on.

Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Rusijom, od strane jedne bosanskohercegovačke kompanije i inspekcijskih organa, direktna posljedica lošeg sistema kontrole, kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

"Kako bismo spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled BiH, zatražio sam od nadležnih institucija da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, kao i da podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne sertifikate, kao i privredne komore koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda", kazao je Šarović i dodao kako je slična uputstva dao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH.

On je danas tokom dana održao hitne konsultacije s nadležnim tijelima, koje će, kako je najavljeno, biti nastavljene i u narednim danima.

A koliko je tržište Rusije važno za domaće voćare, govore i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je u prošloj godini izvoz voća u ovu zemlju iznosio nešto više od 45 miliona maraka, najviše od svih zemalja. Od tog iznosa izvezeno je 12.938.142,6 kilograma jabuka vrijednih 18.403.120,23 KM. Voćari su prošle sedmice izrazili bojazan kako bi nakon jabuka, izvoz i ostalog voća mogao biti blokiran.

Podsjećamo, Rusija je uvela zabranu uvoza nakon što je na drvenim kutijama u kojima su jabuke bile odložene, pored uvozne deklaracije s podacima iz BiH, pronašla i etikete koje ukazuju kako su jabuke uvezene iz Poljske.

Međutim, kako su za "Nezavisne" potom kazali Nedžad Mujčinović iz Gradačca, proizvođač, te Miroljub Jovanović, vlasnik preduzeća "Fruct Company", koje je izvezlo jabuke, dio voća bio je spremljen u stare gajbe koje su ranije kupljene na pijaci, a na kojima je ostala deklaracija o uvozu iz Poljske.

To što je voće proizvedeno u Gradačcu, a zatim prodato u Bijeljini i izvezeno preko carinske ispostave u Brčko distriktu mnogima je sumnjivo, pa smatraju kako je cilj bio da se kontrolnim organima oteža posao.

Iz Inspektorata RS prst sumnje su uprli u fitosanitarnog inspektora u Brčko distriktu, koji je, kako smatraju, prekoračio svoja ovlaštenja i izdao neophodnu dokumentaciju iako za to nije imao ovlaštenje.

U Vladi Brčko distrikta juče su nam poručili kako će se njihov inspektorat po ovom pitanju oglasiti sutra na pres-konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana