Frans pres: Borba sa prijetnjom domaćih ekstremista

Srna
Frans pres: Borba sa prijetnjom domaćih ekstremista

Sarajevo - BiH, koja je 90-tih godina prošlog vijeka, bila magnet za strane džihadiste, danas se bori sa prijetnjom domaćih ekstremista zavedenih konfliktima u Iraku i Siriji, ocjenjuje u opširnoj analizi agencija “Frans pres”.

Dok je većina muslimana u BiH umjerenog opredjeljenja, nekoliko hiljada njih usvojilo je ultrakonzervativno selafističko učenje sunitskog islama, koje su im donijeli borci koji su došli u BiH iz sjeverne Afrike, Azije i sa Bliskog istoka tokom proteklog rata u BiH, piše agencija.

Većina tih stranih boraca ili mudžahedina, kako se navodi, napustila je BiH po okončanju rata, “ali, sjeme je već bilo posijano”.

Dvadeset godina kasnije, radikalni propovijednici koji drže vatrene propovijedi u mesdžidima, improvizovanim bogomoljama, više nisu stranci.

I oni koji uzimaju oružje u ruke, takođe su iz redova domaćeg stanovništva, navodi agencija, podsjećajući da je nedavno 24-orogodišnji oružani napadač uz povike “Alahu akbar”, otvorio vatru na policijsku stanicu u Zvorniku, usmrtivši jednog i ranivši dvojicu policajaca prije nego što je ubijen.

Agencija podsjeća da se prisustvo islamističkih ekstremista osjećalo u BiH i ranije, te navodi primjer napada na američku Ambasadu u Sarajevu 2011. godine i napad na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Sumnja se, kako se navodi u analizi, da potencijalne džihadiste regrutuju radikalni propovijednici, djelujući kroz mreže neformalnih bogomolja.

Ekstremisti, čiji broj vlasti procjenjuju na oko 3.000, prestavljaju samo jednu frakciju muslimana u BiH koji čine 40 odsto od ukupno 3,8 miliona stanovnika, međutim sumnja se da se iz njihovih redova regrutuje na desetine boraca za ratove na Bliskom istoku.

Vjeruje se da se oko 150 muslimana iz BiH pridružilo džihadističkim grupama u Iraku i Siriji, dok se njih 50 već vratilo sa bojišta, navode obavještajne službe.

Agencija podsjeća i da su u februaru na sarajevskom aerodromu uhapšene dvije osobe, osumnjičene za pokušaj priključenja “Islamskoj državi”.

Da bi spriječila odlazak na strana ratišta, Parlamentarna skupština BiH je prošle godine usvojila zakon koji predviđa kazne do 20 godina zatvora za džihadiste i one koji ih regrutuju.

Francuska agencija navodi, pozivajući se na obavještajne izvore i američki Stejt department, da je radikalni imam Husein Bosnić, koji je osumnjičen u BiH za regrutovanje drugih u džihad, došao na čelo selafista pošto je njihov dotadašnji vođa Nusret Imamović otišao u Siriju krajem 2013. godine.

Vjeruje se da je Imamović, čije je ime na listi terorista Stejt departmenta, treći u komandnom lancu u “Al nusra frontu”, sirijskom ogranku Al kaide.

Francuska agencija napominje da su se na meti džihadističkih mreža posljednjih nedjelja našle i Albanija i Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana