Francuska koči viznu liberalizaciju

Glas Srpske
Francuska koči viznu liberalizaciju

BRISEL - Među članicama EU još nema konsenzusa o datumu stupanja na snagu bezviznog režima za građane BiH, javio je Dojče vele pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Ozbiljne zamjerke na račun pozitivnog izvještaja Evropske komisije o ispunjenosti uslova iznijela je Francuska. Tokom prošlonedjeljnog sastanka predstavnika zemalja članica EU i Evropske komisije, na kome je razmatran izvještaj Komisije o ispunjenosti uslova BiH i Albanije za dobijanje bezviznog režima, došlo je za neke do neočekivane situacije.

Prema navodima diplomatskih izvora, Francuska je postavila ozbiljne primjedbe na izvještaj Evropske komisije kojim se pozitivno ocjenjuje ispunjenost svih uslova za ukidanje viza BiH i Albanije.

- Francuska je na listi svojih zamjerki postavila pitanje efikasnosti borbe protiv korupcije i kriminala u BiH i Albaniji, strategije povratka i reintegracije izbjeglica, finansiranja političkih partija, te kratak period za konačnu ocjenu o ispunjenosti svih uslova za viznu liberalizaciju - kazao je isti izvor.

Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost istakla je da je negativan stav Francuske iznenadio sve, jer njene primjedbe nisu bile opravdane.

- Preispitujući izvještaj Evropske komisije, kojim se jasno kaže da su ispunjeni svi uslovi za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju, cijeli proces koji je bio jasno postavljen se dovodi u pitanje. Postoji mogućnost da ovakav stav, jedne tako važne članice EU kao što je Francuska, može uticati i na neke manje članice da promijene svoje mišljenje čime bi postizanje konsenzusa unutar Unije o "zelenom svjetlu" za bezvizni režim za BiH i Albaniju bilo odgođeno, ali i ugroženo - kazala je ona navodeći da su primjedbe Francuske teško razumljive.

Spekuliše se da Francuska želi da se na neki način osveti Evropskoj komisiji koja je kritikovala zbog zatvaranja romskih kampova i deportacije Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana