Фотељу у канцеларији предсједавајућег Савјета министара јури и 130 кандидата

Ведрана Кулага
Фотељу у канцеларији предсједавајућег Савјета министара јури и 130 кандидата

Сарајево - Радна мјеста у институцијама БиХ одувијек су била међу најпримамљивијим, а доказ за то је податак да за једну позицију стигне и до 130 пријава и да у овој години још није пао ниједан конкурс због мањка кандидата.

Агенција за државну службу БиХ оглашава упражњена радна мјеста државних службеника у институцијама БиХ, а према њиховим најновијим подацима у 2017. години највише пријава стигло је на оглас за двије позиције стручног сарадника у Канцеларији предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића. Те фотеље одмјерило је чак 179 кандидата. Посебно интересовање било је за позицију за коју није наведено уско спецификовано високо образовање па су стигле 123 пријаве. За другу позицију је тражен правни факултет и било је 56 пријава.

У Агенцији за државну службу кажу да највише пријава имају за позиције стручног сарадника, гдје посебни услови у погледу радног искуства нису захтјевни као што је најмање година радног искуства.

- Посебно је велики број пријава када није уско спецификована стручна спрема и радно искуство. За позиције вишег ранга тражи се и више година радног искуства, односно двије, три, четири или више година искуства, што су већ захтјевнији услови и мање је и пријава - појаснили су у Агенцији за државну службу.

За позиције стручног сарадника долази од 30 до 130 пријава, а мањи број за позиције шефа одсјека и руководеће државне службенике - од три до 40.

- Није било конкурса који су поништени због тога што није стигла ниједна пријава или што није било кандидата који су испуњавали потребне услове - нагласили су у Агенцији за државну службу.

Иста ситуација је и у институцијама Српске гдје се у просјеку на конкурс пријављује од 20 до 30 кандидата, али има случајева да за једно радно мјесто конкурише 50 па чак и 100 особа.

- Највише пријава пристиже за послове за које су тражени економисти, а најмање кандидата пријављује се за радна мјеста која захтијевају високу стручност и уску специјализацију - казали су у Агенцији за државну управу РС, која расписује већину јавних позива за запошљавање у министарствима, управама, заводима и агенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана