Фотеље узалуд дијелили

Жељка Домазет
Фотеље узалуд дијелили

Сарајево - Након што је лидер СДА Бакир Изетбеговић, само неколико минута након завршетка састанка делегација водећих партија на нивоу БиХ, изиграо договор о подјели ресора, процес формирања новог Савјета министара поново је закочен и више нико са сигурношћу не може да каже када ће и да ли ће уопште доћи до помака.

Иако лидери након састанка о томе нису говорили, у оптицају су била и конкретна имена, највише када су у питању странке из ФБиХ. Како сазнајемо, министар финансија БиХ наново би требало да буде Вјекослав Беванда, а министар правде Јосип Грубеша. Како су обојица из Херцеговине, позицију министра цивилних послова требало би да добије неко из средње Босне. У игри је и Маринко Чавара, а није искључено да он поново буде кандидат за предсједника ФБиХ. ХДЗ, како сазнајемо, уопште није рачунао да би им могло припасти Министарство цивилних послова, па ће на органима странке донијети одлуку ко ће заузети ову позицију.

На позицију министра иностраних послова могао би отићи актуелни предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић. На позицији министра одбране помиње се ДФ-ов Сифет Поџић, а на позицији министра безбједности Фахрудин Радончић, лидер СББ-а или Адил Османовић, замјеник предсједника СДА.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац каже за “Глас” да је СДА наставила са старом праксом условљавања.

- Састанак на коме је могло бити све договорено миниран је од стране СДА и Бакира Изетбеговића. Направљени су одређени помаци подјелом ресора, али Изетбеговић није пристао да потпише ни заједничку изјаву ни остале анексе и наново су цијели договор блокирали захтјевом за активацију МАП-а. НАТО интеграције су неприхватљиве за Републику Српску и ми на то нећемо пристати - рекао је Кошарац.

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је за “Глас Српске” да јој је жао што до договора на посљедњем састанку није дошло.

- Били смо заиста врло близу. Одговорност је на свима и сви би требало да се уздигну изнад закованих ставова како би у што краћем року власт била формирана - рекла је Кришто.

Члан Предсједништва СДА Аљоша Чампара, говорећи о активацији МАП-а као услову за формирање Савјета министара, рекао је да “СДА само тражи да се спроведе оно што је прописано законима”.

- Наш приоритет је активација МАП-а - рекао је Чампара.

Додао је да ће ДФ у новом сазиву Савјета министара добити једно министарство.

Технички мандат

Високи функционер ДФ-а Сифет Поџић, који се помиње као будући министар одбране, рекао је да формирање Савјета министара није на видику.

- Савјет министара ће највјероватније дуже остати у техничком мандату - рекао је Поџић.

На питање да ли је договорено да он буде будући министар одбране, казао је да је своје име прочитао у медијима.

- Нико није са мном разговарао, нити нудио ту позицију - рекао је Поџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана