Fotelja preko noći mijenja krštenicu

Željka Domazet
Fotelja preko noći mijenja krštenicu

Sarajevo - Politička zloupotreba nacionalne opredijeljenosti kulminirala je u procesu formiranja vlasti FBiH, a uz dosadašnje samostalno izjašnjavanje kandidata uvedena je i nova praksa da o njihovoj nacionalnosti odlučuju stranke.

Najdrastičniji primjer zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja dogodio se u procesu formiranja Vlade FBiH kada je DF odlučio da njihov kandidat za ministra rada i socijalne politike Milan Mandilović ne može biti Srbin nego pripadnik ostalih naroda. Mandilović se u obrascima dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za izbore 2014. godine izjasnio kao ostali, da bi ga DF prije desetak dana kandidovao u Vladu kao Srbina. Kada je utvrđeno da je predloženo previše Srba, Mandilović je dekretom Predsjedništva DF-a ponovo postao ostali. Da je nacionalnost važna samo za zasposjedanje fotelja potvrdio je i sam Mandilović.

- Stranka će odlučiti kako ću se izjasniti - priznao je Mandilović.

Stručnjaci za izborni proces, pravnici i politički analitičari saglasni su da je naprasna promjena nacionalnosti zarad političkih imenovanja čista zloupotreba i da je to potrebno zakonski urediti kako bi bile spriječene manipulacije.

Dugogodišnji parlamentarac i ugledni pravnik Krstan Simić kaže za "Glas Srpske" da je došlo vrijeme u kome pojedini političari lako mijenjaju ne samo političke stavove, nego i nacionalnu pripadnost.

- Zbog tih manipulacija birači ne znaju ni koga biraju, jer su u stanju da u roku od 24 časa promijene nacionalno izjašnjavanje, pa čak i po preporukama stranke kojoj pripadaju zarad novca i moći koji će na funkcijama dobiti. Neophodno je da se Izbornim zakonom BiH ili nekim drugim zakonskim rješenjem reguliše pitanje nacionalne pripadnosti kako bi bile spriječene zloupotrebe i manipulacije - kaže Simić.

Nekadašnji predsjednik CIK-a Vehid Šehić kaže da je nedopustiv ovakav način trgovine i da je skandalozno da se u nekoliko dana ili mjeseci neko više puta različito nacionalno izjašnjava.

- To se događa u zemlji u kojoj nije sveta ni država, ni porodica, ni nacija, ni vjera, ni ljudskost. Zarad fotelja se trguje svim tim vrijednostima. Ovo poprima zabrinjavajuće razmjere - konstatovao je Šehić.

Istakao je da je mijenjanje etničkog identiteta zarad fotelja postalo normalno i sa svakim izborima sve izraženije.

- Sve što je u normalnim i uređenim državama nemoralno u BiH je postalo normalno. Kroz ustavne i zakonske odredbe potrebno je regulisati da se oni koji se biraju i imenuju na određene funkcije u toku jednog izbornog ciklusa ne mogu različito nacionalno izjašnjavati - kazao je Šehić.

Politički analitičar Enver Kazaz smatra da je složeni ustavni sistem BiH omogućio različite oblike diskriminacije i majorizacije konstitutivnih naroda na prostoru gdje su manjina.

- U Federaciji postoji politička diskriminacija i majorizacija Srba i u prošlom mandatu Hrvata. Oni koji su se borili protiv majorizacije sada majoriziraju Srbe kao što to čini i nazovigrađanska politika Željka Komšića. U BiH se manipuliše etničkim i to je najgora moguća vrsta prevare u kojoj se i Srbi i Hrvati i Bošnjaci veoma lako dogovore da ostvare svoje benefite u vlasti. Imamo i slučaj Peđe Kojovića čija se Naša stranka zalaže za bosanskohercegovačko bošnjaštvo, a on se izjašnjava kao Srbin da bi kupio novac od toga - ističe Kazaz.

Politikolog Vlade Simović naglašava da svako ima pravo na nacionalno opredjeljenje i pravo da ga promijeni, ali da se radi o klasičnoj zloupotrebi ukoliko to čini zarad lične koristi i vlasti.

- Ovo što danas imamo nije sloboda izjašnjavanja nego je posrijedi zloupotreba. Nažalost, imamo malo mehanizama da tu zloupotrebu spriječimo. To je ne samo političko-pravno nego i moralno pitanje - rekao je Simović.

Mandilović ističe da se na prošlim izborima izjasnio kao ostali, ali da se, s obzirom na to da ima i drugu mogućnost za izjašnjenje prilikom kandidature, sada izjasnio kao Srbin.

- Kako se ispostavilo da bi to moglo biti kamen spoticanja u formiranju vlasti, ja sam na sjednici Predsjedništva DF-a rekao da se kod mog imena stavi da se izjašnjavam kao ostali, da ne bismo blokirali vlast u FBiH - rekao je Mandilović.

Njegov slučaj nije usamljen. Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Pleho, Nermin Bjelak i Rasim Smajić izjasnili su se kao Srbi kako bi ušli u Dom naroda FBiH. CIK je odbio njihovu kandidaturu, jer su se na opštim izborima 2010. i na lokalnim 2012. drugačije izjasnili. CIK je odbio i ovjeru kandidatske liste poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih u federalni Dom naroda, jer se na lokalnim izborima 2012. izjasnio kao Bošnjak. Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, jer se na izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Formiranje vlasti

Govoreći o formiranju vlasti predsjednik FBiH Marinko Čavara je istakao da je odluka DF-a da u Vladi FBiH ima dva umjesto tri srpska ministra pozitivan pomak i da su se stvari posložile.

- Ostaje još da DF sad imenuje zamjenika premijera FBiH iz reda Srba, jer sad to ne može biti predloženi Milan Mandilović. Ta stranka takođe treba da dostavi spisak kandidata i napismeno njihovo izjašnjenje o nacionalnom opredjeljenju - rekao je Čavara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana