Formiranje vlasti u FBiH moglo bi da potraje?

RTRS
Formiranje vlasti u FBiH moglo bi da potraje?

U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak će biti održan sastanak stranačkih delegacija SNSD-a i HDZ BiH, predvođenih liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

I mada teme razgovora zvanično nisu najavljene, nema sumnje da će riječi biti i o uspostavljanju vlasti nakon opštih izbora.

A taj proces u Federaciji i na nivou BiH mogao bi da potraje, prvenstveno zbog još nepoznatog načina konstituisanja Domova naroda.

Zato je sve izvjesnije formiranje kantonalnih vlasti i to bez Stranke demokratske akcije.

Politički avanturizam SDA i Bakira Izetbegovića, koji je nakon prethodnih izbora “po svojoj mjeri” mešetario i krojio koalicije – partnerstvo napuštao pa zanavljao, pravio salto mortale - nakon posljednjih, mogao bi da košta vlasti.

Izborni pobjednici u bošnjačkom korupsu jesu, ali im se ipak “smiješi” nemilost opozicije. Sarajevski kanton i u njemu opština Centar – Izetbegoviću “važnija od 10 drugih”, za pregovarački sto smjestio je donedavno razjedinjenu ljevicu.

I građanski orjentisane!

Ujedinila ih težnja da SDA izbace iz vlasti! SDP, SBB, Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisna lista, Narod i pravda – obrisi su sarajevske kantonalne vlasti!

- Završena je svaka dilema, da li je moguće i da li će biti formirana neka druga skupštinska većina. Praktično, ovim činom savršeno je jasno ko će biti većina a ko opozicija, kaže SDP-ov Damir Mašić.

Isti ideološki habitus ili interesnu trgovinu, prije ili istovremeno sa Sarajevskim kantonom iskazao je i Tuzlanski, u kojem u vlasti uz SDA ne žele ni ogranak - Pokret demokratske akcije – nastao cijepanjem “zelenog” konglomerata.

U Unsko-sanskom kantonu u samo jednom danu smijenjena je stara i imenovana nova Vlada, kao preteča nove skupštinske većine - bez SDA!

I u Bosansko-podrinjskom kantonu Nezavisna bh. lista predvodi grupaciju čiji je primat “vlast bez SDA”.

Najdalje su ipak otišli lokalni partijski lideri u Zeničko-dobojskom, potpisali su čak koalicioni dokument za četvorogodišnji mandatni period.

Sanja Remić iz Naše stranke samtra to istorijskim trenutkom za ZE-DO kanton koji daje novu dimenziju rada kantonalne skupštine i ulijeva nadu da Kanton do i ova zemlja mogu bolje.

Uz ovih pet, još četiri kantona sa hrvatskom većinom, već je izvjesno, formiraće vlast bez SDA.

U Zapadnohercegovačkom HDZ BiH, sama ima natpolovičnu većinu skupštinskih mandata. U Hercegovačko-neretvanskom i Posavskom, nedostaje joj tek dva, odnosno jedan poslanik.

U stranački rascjepkanom, Livanjskom, HDZ ima neuporedivo veće šanse od SDA da okupi koaliciju!

Kad se linija podvuče, od 10 kantona u Federaciji, samo u Srednjebosanskom, za SDA još tinja nada. Jer tamošnja bošnjačka ljevica moraće da odluči ili SDA ili HDZ.

No, uprkos izbornoj pobjedi, a postizbornom “porazu”, SDA i njen lider, kao “probuđeni” u paralelnom svijetu. Istina splasnula je osionost pobjednika!

- Kao pobjednička stranka SDA će započeti razgovore sa svim izborno relevantnim političkim strankama s namjerom da se formiraju porgramske parlamentarne većine na svim nivoima sastavljene od istih stranka – dakle da to bude jedna homogena, koherentna vlast od vraha do dna, navodi Bakir Izetbegović.

A upravo “koherentnu vlast od vrha do dna”, koju sada sa začelja želi, Izetbegović je političkim akrobacijama, u ranijim postizbornim ciklusima, rušio!

Očigledno mu se ne sviđa da nakon više od dvije decenije gotovo neprekidne vladavine, više nije nekrunisani mecena.

Analitičari izričiti – aktuelne kantonalne konstrukcije mogle bi da označe početak kraja SDA. Pod uslovom, naravno, da se preslikaju i na entitetski nivo.

No u tom slučaju bi atestirani Hrvat Željko Komšić morao da odstupi ili da sa Draganom Čovićem zaborave na međusobne animozitete.

- Mmislim da je za političku budućnost Federacije ključno pitanje da SDA ne bude u vlasti. Onog momenta kad SDA ne bude u vlasti, njoj se definitivno potkopava materijalna osnova, dakle resursi. Ne mogu se više koristiti javni resursi, putem javnih nabavki, putem zapošljavanja. Ako ih izbacite odatle , počeće da se osipaju, pojašnjava analitičar Žarko Papić.

No i u slučaju ovakvog scenarija, izvjesno je, da SDA neće sjediti skrštenih ruku! To je već prijeteći najavio stranački pulen i ministar MUP-a Aljoša Čampara!

Najavljene su i blokade - kroz apelacije Ustavnom sudu ma kakvu god odluku donijela Centralna izborna komisija o konstituisanju domova naroda federalnog ili bh. parlamenta!

A bolkade su, bar u Sarajevu, postale pravilo!

A ne izuzetak!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana