Формирање власти у ФБиХ могло би да потраје?

РТРС
Формирање власти у ФБиХ могло би да потраје?

У Источном Сарајеву у понедјељак ће бити одржан састанак страначких делегација СНСД-а и ХДЗ БиХ, предвођених лидерима Милорадом Додиком и Драганом Човићем.

И мада теме разговора званично нису најављене, нема сумње да ће ријечи бити и о успостављању власти након општих избора.

А тај процес у Федерацији и на нивоу БиХ могао би да потраје, првенствено због још непознатог начина конституисања Домова народа.

Зато је све извјесније формирање кантоналних власти и то без Странке демократске акције.

Политички авантуризам СДА и Бакира Изетбеговића, који је након претходних избора “по својој мјери” мешетарио и кројио коалиције – партнерство напуштао па занављао, правио салто мортале - након посљедњих, могао би да кошта власти.

Изборни побједници у бошњачком корупсу јесу, али им се ипак “смијеши” немилост опозиције. Сарајевски кантон и у њему општина Центар – Изетбеговићу “важнија од 10 других”, за преговарачки сто смјестио је донедавно разједињену љевицу.

И грађански орјентисане!

Ујединила их тежња да СДА избаце из власти! СДП, СББ, Демократска фронта, Наша странка, Независна листа, Народ и правда – обриси су сарајевске кантоналне власти!

- Завршена је свака дилема, да ли је могуће и да ли ће бити формирана нека друга скупштинска већина. Практично, овим чином савршено је јасно ко ће бити већина а ко опозиција, каже СДП-ов Дамир Машић.

Исти идеолошки хабитус или интересну трговину, прије или истовремено са Сарајевским кантоном исказао је и Тузлански, у којем у власти уз СДА не желе ни огранак - Покрет демократске акције – настао цијепањем “зеленог” конгломерата.

У Унско-санском кантону у само једном дану смијењена је стара и именована нова Влада, као претеча нове скупштинске већине - без СДА!

И у Босанско-подрињском кантону Независна бх. листа предводи групацију чији је примат “власт без СДА”.

Најдаље су ипак отишли локални партијски лидери у Зеничко-добојском, потписали су чак коалициони документ за четворогодишњи мандатни период.

Сања Ремић из Наше странке самтра то историјским тренутком за ЗЕ-ДО кантон који даје нову димензију рада кантоналне скупштине и улијева наду да Кантон до и ова земља могу боље.

Уз ових пет, још четири кантона са хрватском већином, већ је извјесно, формираће власт без СДА.

У Западнохерцеговачком ХДЗ БиХ, сама има натполовичну већину скупштинских мандата. У Херцеговачко-неретванском и Посавском, недостаје јој тек два, односно један посланик.

У страначки расцјепканом, Ливањском, ХДЗ има неупоредиво веће шансе од СДА да окупи коалицију!

Кад се линија подвуче, од 10 кантона у Федерацији, само у Средњебосанском, за СДА још тиња нада. Јер тамошња бошњачка љевица мораће да одлучи или СДА или ХДЗ.

Но, упркос изборној побједи, а постизборном “поразу”, СДА и њен лидер, као “пробуђени” у паралелном свијету. Истина спласнула је осионост побједника!

- Као побједничка странка СДА ће започети разговоре са свим изборно релевантним политичким странкама с намјером да се формирају порграмске парламентарне већине на свим нивоима састављене од истих странка – дакле да то буде једна хомогена, кохерентна власт од враха до дна, наводи Бакир Изетбеговић.

А управо “кохерентну власт од врха до дна”, коју сада са зачеља жели, Изетбеговић је политичким акробацијама, у ранијим постизборним циклусима, рушио!

Очигледно му се не свиђа да након више од двије деценије готово непрекидне владавине, више није некрунисани мецена.

Аналитичари изричити – актуелне кантоналне конструкције могле би да означе почетак краја СДА. Под условом, наравно, да се пресликају и на ентитетски ниво.

Но у том случају би атестирани Хрват Жељко Комшић морао да одступи или да са Драганом Човићем забораве на међусобне анимозитете.

- Ммислим да је за политичку будућност Федерације кључно питање да СДА не буде у власти. Оног момента кад СДА не буде у власти, њој се дефинитивно поткопава материјална основа, дакле ресурси. Не могу се више користити јавни ресурси, путем јавних набавки, путем запошљавања. Ако их избаците одатле , почеће да се осипају, појашњава аналитичар Жарко Папић.

Но и у случају оваквог сценарија, извјесно је, да СДА неће сједити скрштених руку! То је већ пријетећи најавио страначки пулен и министар МУП-а Аљоша Чампара!

Најављене су и блокаде - кроз апелације Уставном суду ма какву год одлуку донијела Централна изборна комисија о конституисању домова народа федералног или бх. парламента!

А болкаде су, бар у Сарајеву, постале правило!

А не изузетак!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана