Формиран предмет након испада службеника Предсједништва БиХ

nezavisne.com
Формиран предмет након испада службеника Предсједништва БиХ

Сарајево - Институција омбудсмана за људска права БиХ формирала је предмет у вези са говором мржње и шовинистичким испадима Џенана Селимбеговића, замјеника секретара Предсједништва БиХ, према новинаркама Санели Прашовић-Гаџо и Аријани Сарачевић-Хелаћ.

Ово је потврђено у самој институцији, из које су навели да је предмет отворен по службеној дужности „како би пратили дешавања у вези с овим догађајем“.

Подсјећамо, велику буру у јавности, али и међу колегама и јавним личностима изазвао је Селимбеговићев Facebook статус, у којем је наше колегинице назвао „половњачама“ и „изблајханим новинаркама са лоше његованом косом“.

Изузев Младена Иванића, српског члана Предсједништва БиХ, који се оградио од овог шовинистичког иступа, нико други из Предсједништва или од бх. званичника до данас се није огласио, укључујући и Бакира Изетбеговића, Селимбеговићевог страначког шефа и номинално првонадређеног овом државном службенику, који је у Предсједништву и запослен преко СДА.

Омбудсмани у саопштењу указују да вербални напади кориштењем говора мржње представљају напад на људско достојанство.

„Према стандардима Савјета Европе најтежи облик говора мржње представља онај почињен од стране државних службеника, јер има далеко шири домет, потенцијални утицај и може се везати за званичну политику једне државе. Омбудсмани подсјећају на обавезу адекватног санкционисања оваквих напада, чиме се шаље јасна порука о неприхватљивости било којег облика омаловажавања једне особе на основу његових или њених личних карактеристика, ширења стереотипа и стигматизације у јавном простору“, наводе, између осталог, из ове институције.

Сама Санела Прашовић-Гаџо за „Независне“ је изјавила како нема пуно тога више да каже него што је рекла у обраћању колективном шефу државе.

„Аријана и ја смо шокиране изјавама овог државног службеника. Такво шовинистичко понашање је недопустиво, поготово јер је ријеч о упосленику Предсједништва БиХ“, каже Прашовић-Гаџо.

Наглашава како се ово више није односило на њих двије, већ на све жене у БиХ.

„Прије нас су на радару овог човјека били и други људи, познате личности, а сада су сви ти постови избрисани са његовог ФБ профила. Надам се да ће Предсједништво БиХ покренути поступак против те особе и да једна таква особа више неће радити у Предсједништву“, закључује Прашовић-Гаџо.

Према Правилнику о дисциплинској одговорности државних службеника у колективном шефу државе, одређено је да државни службеници за непримјерено понашање према грађанима (међу које спада и вријеђање) могу бити кажњени писменом опоменом, укором, смањењем плаће, деградирањем на ниже радно мјесто, те напослијетку и отказом с посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана