Fondovima za natalitet tjeraju bijelu kugu

Milijana Latinović
Fondovima za natalitet tjeraju bijelu kugu

Banjaluka - Mnoge lokalne zajednice u Republici Srpskoj krenule su u jaču borbu protiv bijele kuge kako bi u njihovim porodilištima ubuduće odjekivao plač sve većeg broja beba.

Najnoviji primjer odlučnosti u borbi za potomstvo je grad Prijedor, koji je osnovao Fond za natalitet, za koji je u lokalnom budžetu obezbijeđeno 140.000 maraka.

- Pravo na iznos od 200 maraka za svako novorođenče imaju roditelji čija su djeca rođena počevši od 1. januara, državljani su RS i imaju prebivalište u Prijedoru najmanje dvije godine neprekidno prije rođenja bebe - saopštili su iz prijedorske Gradske uprave.

U korak sa Prijedorom uskoro bi mogao krenuti i Doboj, s obzirom na to da i čelnici toga grada planiraju snažniju borbu protiv bijele kuge.

- Razgovarao sam sa novoosnovanim Udruženjem “Nada” koje se bori protiv steriliteta i svakako da ćemo planirati budžetom za iduću godinu da osnujemo ili fond za natalitet ili nešto slično, a sve s ciljem da nas bude više - rekao je za “Glas Srpske” gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Dodao je da je uprava toga grada i ranije izdvajala novac za podršku parovima koji dobiju drugo, treće i svako naredno dijete.

O osnivanju fonda za natalitet razmisliće i u Bijeljini, a tamošnji načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Samer el Chekh ističe da ovaj grad već sada podstiče parove koji putem vantjelesne oplodnje pokušavaju dobiti potomstvo.

- Nadam se da ćemo u narednom periodu naći način da formiramo Fond za natalitet. Jača borba je neophodna s obzirom na lošu demografsku sliku u Republici Srpskoj - kazao je on.

U borbi protiv bijele kuge odlučni su i u najmlađem gradu u Srpskoj, Gradišci, gdje svake godine iz lokalne kase izdvoje oko 50.000 maraka na ime “poklon čestitke” za svako novorođenče.

- Svaki vid borbe za potomke kojima treba da ostavimo sve što smo stekli je dobar, pa tako i taj potez nadležnih u Prijedoru. Mi planiramo da se ugledamo na Trebinje, koje je napravilo izuzetno dobru priču, te za bebe čiji roditelji nisu zaposleni izdvajaju više novca nego za one gdje jedan ili oba roditelja rade. Od iduće godine tu praksu ćemo uvesti i mi - rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Iako već godinama bilježi pozitivan prirodni priraštaj, ni najveći grad Srpske ne odustaje od borbe za što više dječije graje.

- Nemamo registrovan fond za natalitet i mislim da nam u ovom momentu nije ni potreban, ali smo u budžetu obezbijedili 100.000 maraka kao podršku pronatalitetnoj politici. U junu ćemo raspisati konkurs za finansiranje vantjelsene oplodnje za sve parove sa područja grada koji imaju taj problem. S obzirom na to da je Republika preuzela na sebe sva tri pokušaja, mi ćemo od ove godine sufinansirati četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje - rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u Gradskoj upravi Banjaluka Dragan Banjac.

Trend negativnog prirodnog priraštaja iz godine u godinu se nastavlja, a samo lani Republika Srpska je izgubila pet opština veličine Jezera, jer je broj umrlih za 5.827 premašio broj beba koje su došle na svijet.

Borac za natalitet

Neumorni borac za natalitet, predsjednica Udruženja “Bebe” iz Trebinja Snežana Misita, kaže za “Glas Srpske” da je potez Prijedora za svaku pohvalu, te da se i druge lokalne zajednice trebaju ugledati na taj grad.

- Trebinje je, čini mi se, lider u Srpskoj kada je riječ o podršci  natalitetu, od stimulacije za vantjelesnu oplodnju do naknada za novorođenčad, sve imamo. Svaka podrška znači, a to najbolje znamo mi roditelji koji smo prošli sve muke i nedaće da bismo djecu uzeli u naručje - istakla je Misita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana