Фондовима за наталитет тјерају бијелу кугу

Милијана Латиновић
Фондовима за наталитет тјерају бијелу кугу

Бањалука - Многе локалне заједнице у Републици Српској кренуле су у јачу борбу против бијеле куге како би у њиховим породилиштима убудуће одјекивао плач све већег броја беба.

Најновији примјер одлучности у борби за потомство је град Приједор, који је основао Фонд за наталитет, за који је у локалном буџету обезбијеђено 140.000 марака.

- Право на износ од 200 марака за свако новорођенче имају родитељи чија су дјеца рођена почевши од 1. јануара, држављани су РС и имају пребивалиште у Приједору најмање двије године непрекидно прије рођења бебе - саопштили су из приједорске Градске управе.

У корак са Приједором ускоро би могао кренути и Добој, с обзиром на то да и челници тога града планирају снажнију борбу против бијеле куге.

- Разговарао сам са новооснованим Удружењем “Нада” које се бори против стерилитета и свакако да ћемо планирати буџетом за идућу годину да оснујемо или фонд за наталитет или нешто слично, а све с циљем да нас буде више - рекао је за “Глас Српске” градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Додао је да је управа тога града и раније издвајала новац за подршку паровима који добију друго, треће и свако наредно дијете.

О оснивању фонда за наталитет размислиће и у Бијељини, а тамошњи начелник Одјељења за друштвене дјелатности Самер ел Цхекх истиче да овај град већ сада подстиче парове који путем вантјелесне оплодње покушавају добити потомство.

- Надам се да ћемо у наредном периоду наћи начин да формирамо Фонд за наталитет. Јача борба је неопходна с обзиром на лошу демографску слику у Републици Српској - казао је он.

У борби против бијеле куге одлучни су и у најмлађем граду у Српској, Градишци, гдје сваке године из локалне касе издвоје око 50.000 марака на име “поклон честитке” за свако новорођенче.

- Сваки вид борбе за потомке којима треба да оставимо све што смо стекли је добар, па тако и тај потез надлежних у Приједору. Ми планирамо да се угледамо на Требиње, које је направило изузетно добру причу, те за бебе чији родитељи нису запослени издвајају више новца него за оне гдје један или оба родитеља раде. Од идуће године ту праксу ћемо увести и ми - рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Иако већ годинама биљежи позитиван природни прираштај, ни највећи град Српске не одустаје од борбе за што више дјечије граје.

- Немамо регистрован фонд за наталитет и мислим да нам у овом моменту није ни потребан, али смо у буџету обезбиједили 100.000 марака као подршку пронаталитетној политици. У јуну ћемо расписати конкурс за финансирање вантјелсене оплодње за све парове са подручја града који имају тај проблем. С обзиром на то да је Република преузела на себе сва три покушаја, ми ћемо од ове године суфинансирати четврти покушај вантјелесне оплодње - рекао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт у Градској управи Бањалука Драган Бањац.

Тренд негативног природног прираштаја из године у годину се наставља, а само лани Република Српска је изгубила пет општина величине Језера, јер је број умрлих за 5.827 премашио број беба које су дошле на свијет.

Борац за наталитет

Неуморни борац за наталитет, предсједница Удружења “Бебе” из Требиња Снежана Мисита, каже за “Глас Српске” да је потез Приједора за сваку похвалу, те да се и друге локалне заједнице требају угледати на тај град.

- Требиње је, чини ми се, лидер у Српској када је ријеч о подршци  наталитету, од стимулације за вантјелесну оплодњу до накнада за новорођенчад, све имамо. Свака подршка значи, а то најбоље знамо ми родитељи који смо прошли све муке и недаће да бисмо дјецу узели у наручје - истакла је Мисита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана