Фирмама у ФБиХ мимо закона 600.000 марака

 Фирмама у ФБиХ мимо закона 600.000 марака 13.02.2018 16:25 | Горан Маунага

Сарајево - Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ донио је одлуку о расподјели 600.000 марака за чување посмртних остатака фирмама у ФБиХ за ову годину, иако тек треба да буде усвојен правилник којим би била дефинисана подјела новца.

На ову ситуацију упозорава бивши члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић и додаје да ће тај новац опет отићи у џепове приватника и фирми попут Комеморативног центра у Тузли.

- Привремени Управни одбор и нови Колегијум директора Института за нестала лица ће тек донијети правилник којим ће све то бити накнадно верификовано. Не би било ништа спорно да су та средства дијелили када буде донесен нови правилник који треба да усвоји Савјет министара БиХ, али тај правилник још није изашао ни из Управног одбора. Новац су распоредили без правилника, што је незаконито - каже Мишић и додаје да је новац требало дијелити квартално као што је била пракса у вријеме док је он био члан Колегијума директора Института за нестала лица.

Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ формиран је 2016. године након што су његови дотадашњи чланови и Мишић разријешени. Тај потез је услиједио јер нису хтјели да донесу одлуку о расподјели новца, који је сада подијељен, док не буде утврђен тачан број посмртних остатака на чувању. Након тога је, крајем 2016. године сада већ бивши члан привременог Управног одбора Момир Шкиљевић омогућио својим гласом трансфер новца за чување посмртних остатака у костурницама у ФБиХ за прошлу годину.

Мишић и даље упозорава да одлуку о плаћању чувања тијела не би требало доносити прије завршетка ревизије у костурницама.

- Нико никада није утврдио тачан број посмртних остатака, нити се зна шта се плаћа. Уговор за идентификациони пројекат "Крајина" направила је Међународна комисија за нестала лица и пребацила обавезу плаћања на Институт за нестала лица, иако нико не зна шта се ту плаћа. Тај уговор потписао је члан Колегијума директора института за нестала лица Амор Машовић, а ми никад нисмо знали колико је запримљено тијела. То не зна ни Тужилаштво БиХ. За то вријеме Комеморативни центар из Тузле фактурише по својој вољи - рекао је Мишић.

Подсјећа да је у фактурама наведена цијена од 59 фенинга по тијелу и да је и то спорно.

- То је цијена за чување тијела у расхладним уређајима. Како би било пребачено што више новца подобнима Машовић тврди да су фрижидери све просторије које имају клима уређај, што је апсурдно. Ту има и остатака старијих од 30 година. За све је наплаћивано по 59 фенинга умјесто по 19 и на томе су згрнути милиони марака. И у новој незаконитој расподјели 600.000 марака за чување посмртних остатака све ће бити фактурисано по 59 фенинга по тијелу, умјесто по 19 - каже Мишић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић индиректно је потврдио да је донесена одлука о расподјели новца за чување посмртних остатака и да ће за то безразложно бити плаћана виша цијена.

- Чување тијела по правилу се наплаћује 59 фенинга, мада то не мора бити искључиво. Највише новца за то одлази Комеморативном центру из Тузле - рекао је Перишић.

Машовић по старом обичају није одговарао на телефонске позиве.

Док се у ФБиХ на тијелима обрћу милиони, у Српској се чување посмртних остатака из протеклог рата не наплаћује.

Ревизија

Никола Перишић каже да је процес ревизије костурница успорен због пресељења ДНК лабораторије Међународне комисије за нестала лица из БиХ у Хаг.

- Очекујем да ће извјештај о ревизији бити поднесен почетком маја. У ИЦМП-у очекују да ће ревизијом бити преполовљен број чуваних посмртних остатака - каже Перишић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица