Филм о Алији Изетбеговићу пројекат који правда политичке аспирације муслимана у БиХ

Срна
Филм о Алији Изетбеговићу пројекат који правда политичке аспирације муслимана у БиХ

Београд - Драматург и филмски критичар Димитрије Војнов оцијенио је да ангажовање Ахмеда Имамовића за редитеља серије о Алији Изетбеговићу умногоме сугерише да је ријеч о пројекту који намјерава да послужи у даљој изградњи и правдању политичких аспирација муслимана у БиХ.

"Када би се неки суд задужен за сукобе на просторима бивше Југославије заинтересовао за кинематографски аспект тих сукоба, сасвим сигурно би један од спорних филмова био жГоу вестж Ахмеда Имамовића, који је практично расистичка визија Срба у БиХ", рекао је Војнов за "Данас".


Он је нагласио да укљученост турских продуцената у тај пројекат јасно сугерише да то неће бити локални комеморативни пројекат већ једна много амбициознија, шира интернационална замисао.

"Уосталом, то је и у духу Алије Изетбеговића који је у СФРЈ био третиран као мали, локални верски фанатик и политички екстремиста, а тек је упливом страног, па и турског утицаја постао некакав значајан политички чинилац", рекао је Војнов.

Прама његовим ријечима, циљ серије је да буде споменик Алији Изетбеговићу и оруђе за анимирање како јавности у БиХ, тако и у Турској за предстојеће политичке догађаје.

Он сматра да је реакција предсједника Српске Милорада Додика са идејом да произведе филм о Радовану Караџићу политички став, с тим, што је, како каже, та његова идеја "умјетнички много интригантнија".

"Караџић је свакако потентан драмски лик, психијатар, национални лидер, касније прогоњен човек и исцељитељ који се бави алтернативном медицином и о њему може да се сними неколико различитих филмова", додао је Војнов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана