Ferhadija otvara vrata

Milijana Latinović
Ferhadija otvara vrata

Banjaluka - Treba da ostavimo probleme iza nas i gledamo u budućnost, u ono što nas čini srećnima. Zajedno u nizu u Banjaluci stoje katedrala, Pravoslavna crkva, sinagoga i Ferhat-pašina džamija, ne smetaju jedna drugoj. Sa otvaranja Ferhadije poslaćemo poruke mira, tolerancije, suživota i iznad svega vjere.

Rekao je ovo u Banjaluci, uoči svečanog otvaranja Ferhadije, nekadašnji banjalučki muftija Edhem efendija Čamdžić. On je u petak u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji predvodio podnevnu molitvu kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

- Ovo je jedan duhovni centar koji povezuje sve ljude različite vjere. Treba da se upoznajemo i prenosimo lijepe priče, da smo jedinstveni, jer najveći resurs BiH su njene različitosti i neka nam one budu bogatstvo koje nas zbližava - poručio je Čamdžić.

Muftija banjalučki Osman efendija Kozlić kazao je u petak da je sve spremno za svečanost.

- Ushićen sam i nadam se da ćemo kao dobri domaćini dočekati brojne delegacije i goste iz cijelog svijeta i pokazati da ovdje žive dobri ljudi. Želim da svi koji dođu iz prelijepog grada na Vrbasu ponesu samo lijepe uspomene - rekao je Kozlić.

Oduševljenje obnovljenom džamijom nisu krili ni brojni vjernici koji su prisustvovali molitvi.

- Moje srce je posebno ispunjeno, dolazio sam kao omladinac u Ferhadiju i drago mi je što je sve organizovano na visokom nivou - rekao je jedan od vjernika Ramiz Hadžić.

Svečanosti otvaranja Ferhadije prethodile su višemjesečne pripreme, a formiran je i specijalni Štab "Ferhadija 2016" kako bi bezbjednost bila na najvišem nivou.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je u petak da će više od 1.000 policajaca biti angažovano na obezbjeđenju svečanosti.

- Aktivnosti na obezbjeđenju ceremonije otvaranja Ferhadije traju duži period, a s obzirom na to da se očekuje dolazak brojnih domaćih i stranih delegacija, ovaj skup mora biti dobro obezbijeđen - rekao je Lukač.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža, koji rukovodi Štabom, istakao je da u aktivnostima obezbjeđenja, pored pripadnika MUP-a RS, učestvuju i pripadnici svih bezbjednosnih agencija iz BiH, uz podršku EUFOR-a i Helikopterskog servisa Srpske. Na svečanosti se očekuje oko 10.000 posjetilaca.

Obnova Ferhat-pašine džamije, koja je srušena 7. maja 1993. godine, trajala je 15 godina, a da bi na sam dan otvaranja zablistala u punom sjaju, u njenu obnovu uloženo je oko 10 miliona KM. Najviše novca uložila je Turska preko svoje organizacije TIKA i Vlada RS

Manifestacije

Svečanom otvaranju Ferhadije prethodio je niz kulturno-vjerskih manifestacija. U Banskom dvoru je u četvrtak promovisan Kuran pisan ćirilicom na srpskom jeziku u prevodu Miće Ljubibratića, a proteklog mjeseca je organizovano takmičenje za izbor najljepše fotografije Ferhadije. Đački crteži na temu "Ferhadija" bili su izloženi u petak na ulazu u džamiju.

Zvaničnici

Dolazak na svečanost potvrdili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i mnogi drugi. Svečanosti će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana