Ferguson: Riješeni nesporazumi sa predsjednikom Srpske

Srna
Ferguson: Riješeni nesporazumi sa predsjednikom Srpske

Sarajevo - Odlazeći ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom riješio sve nesporazume, kao i da britanska Ambasada ne podržava nevladine organizacije ili grupe s ciljem smjene vlasti ili u smislu promjena institucionalnog sistema.

Ferguson je istakao da se sa predsjednikom Dodikom saglasio da je važan kontinuirani dijalog, te je naglasio i da su riješene sve nedoumice u vezi sa 40 britanskih špijuna u BiH.

“Tokom moje posjete Banjaluci u srijedu u potpunosti su otklonjene sve preostale sumnje o ulozi ovih snaga”, rekao je Ferguson za “Nezavisne novine”.

On je naveo da je riječ o vojnicima, a ne špijunima, koji u BiH dolaze na zahtjev Eufora, a ne na inicijativu britanske Vlade, te da će njihov posao biti da pomognu da se održi sigurno i bezbjedno okruženje na dobrobit svih građana ove zemlje.

Ferguson je napomenuo da je Velika Britanija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, predana pružanju podrške institucijama Republike Srpske kao i institucijama BiH.

“Bilo koje promjene institucionalnog poretka moraju se uraditi ustavnim ili pravnim mjerama. A u praksi to znači da se u vezi sa tim moraju dogovoriti sva tri konstitutivna naroda”, objasnio je Ferguson.

On je dodao da je Velika Britanija samo u posljednje dvije godine uložila više od 12 miliona KM za podršku radu institucija Republike Srpske, kao i da imaju izuzetno snažan poslovni odnos s velikim brojem ministarstava u njihovih timova.

Ferguson je istakao i veliki projekat u kojem “usko sarađuju” sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Policijom Republike Srpske, a cilj je da se poboljšaju kapaciteti bezbjednosnih i policijskih agencija u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminal.

“Vršimo obuku za rad policije zasnovan na obavještajnim podacima”, naveo je Ferguson, te dodao da aktivno rade i sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, Graničnom policijom, Federalnom i kantonalnim upravama policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana