Ferguson: Nema napretka u pravosuđu BiH

Srna
Ferguson: Nema napretka u pravosuđu BiH

Sarajevo - Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson izjavio je da je veoma razočaran nedostatkom napretka u pravosuđu BiH, ističući da bez vladavine prava BiH nikada neće postati potpuno stabilna i prosperitetna, a strane investicije se neće povećati i građani će nastaviti da napuštaju zemlju.

"Mislim da glavni problem nije nedostatak novca, problem je nedostatak liderstva, osjećaja urgentnosti i volje", ocijenio je britanski ambasador.


On je za "Oslođenje" rekao da postoji veliki broj ljudi u pravosudnom sektoru koji se istinski trude, ali da se oni bore protiv prevelikog političkog uticaja, nekompetentnosti i interne korupcije.

Komentarišući poziv članova SNSD-a delegaciji iz Velike Britanije koja je nedavno boravila u Sarajevu da se rješenja za BiH ne nameću sa strane, Ferguson je rekao da je glavna poruka delegata iz Republike Srpske bila da nema dovoljno internog dijaloga u BiH.

"Zaista vjerujem da je nedostatak komunikacije srž problema u BiH, jer bez komunikacije ne može biti ni povjerenja", dodao je Ferguson.

On je istakao da su premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić "uradili odličnu stvar u tome što usko sarađuju da bi osigurali da se reforme usklade u oba entiteta".

"Da su drugi slijedili njihov primjer, neke od situacija su se mogle izbjeći", konstatovao je Ferguson.

Britanski ambasador smatra da će bez povećanja akciza BiH izgubiti značajne iznose u grantovima i niskokamatnim zaduženjima od EU, EBRD-a i drugih - sveukupno oko 500 miliona evra.

"Bez tog novca nećete moći graditi auto-puteve koji mogu pomoći da se poboljša vaš ekonomski rast u budućnosti", upozorio je Ferguson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana