Фехрет живио за фудбал, он га је одвео и у смрт

Драгана Келеч
Фехрет живио за фудбал, он га је одвео и у смрт

Бањалука - Заједно смо одрасли и играли фудбал. Брацо, како су сви звали мог Фехрета, одлично је баратао лоптом, играо за Напријед, БСК и Борац, а из Бањалуке је са мајком и браћом отишао недуго послије земљотреса. Преживио је невиђену катастрофу, а погинуо у паду авиона. То ти је судбина.

Драхтавог гласа и очију пуних суза свог пријатеља из дјечачких дана присјећа се Армин Јусуфовић. Фехрет Смаилагић и његова супруга Емира погинули су у авионској несрећи када се у Алпима у Француској срушила летјелица којом су путовали у Њемачку гдје су годинама живјели. Судбина је хтјела да Фехрет у смрт оде баш са фудбалским успоменама враћајући се из Шпаније гдје је одгледао највећи свјетски дерби Барселона - Реал Мадрид. Вијест о погибији Ферхата и Емире, која је из Приједора, уздрмала је Крајину као и земљотрес који је ономад преживио.

Живот и смрт уз фудбал

Јусуфовића смо затекли како у тишини сједи са друштвом које је дијелило тугу за пријатељем.

- Живјели смо на истој адреси, Гаврила Принципа 11, овдје на Мејдану.  Ту око зграда и код Зеленог моста први пут смо и почели да играмо фудбал који је био његов живот - враћао је успомене на Фехрета.

Растали су се када су се најмање надали, а Јусуфовић је изгубио пријатеља са којим је, упркос хиљадама километара које су их дијелиле, провео цијели живот.

- Цијели живот смо заједно. Прије двије године били смо заједно и у Њемачкој и радили. И тамо је играо фудбал и имао свој клуб и тренирао дјецу. Отворио је и ресторан, а затим и такси-фирму. Од малена је био сналажљив и успјешан у свему чега се прихватио - рекао је Јусуфовић.

Бришући дрхтавом руком чело каже да још не вјерује да нема његовог Браце.

- Брацо са Емиром има сина јединца Дениса. Мали Дени воли фудбал, као и његов отац. Тренира поваздан. Жао ми је и Денија и још двоје Брацине дјеце из претходног брака. Сви живе у Њемачкој - каже Јусуфовић.

Љубав према фудбалу довела је Смаилагиће на кобни лет. Њихов пријатељ Сандро Ђерговић, који живи у Њемачкој, казао је "Гласу Српске" да су Фехрет и Емира отпутовали на одмор у Барселону како би гледали "ел-класико" одигран у недјељу.

- Планирали да се врате у Њемачку одмах послије утакмице, али су лет одгодили за 24. март. Ваљда је судбина тако хтјела - каже Ђерговић.

Емира и Фехрет годинама су живјели у градићу Нојс у близини Диселдорфа гдје су добили и њемачко држављанство.

Син и сестра узалуд чекали

Емирин свак Алмир Жепчан казао нам је да су Фехрета и Емиру на аеродорому у Диселдорфу требали да дочекају син Денис и његова тетка Рената.

- Задесили су се на аеородрому када су чули за трагедију. Страшно, страшно... Не вјерујем шта се десило, то је све што могу да вам кажем - рекао је Жепчан.

Емирина сестра Муриса Жепчан испричала је да се она плашила летења, али да је увијек била уз мужа.

- Били су у Барселони. Мој зет јако волио фудбал и тренирао у Нојсу. Отишао је да гледа утакмицу Барселона - Реал Мадрид. Иначе су увијек остајали дуже на путовањима. Они су нон-стоп летјели. Моја сестра се јако бојала летјети, али је увијек ишла са њим - казала је Жепчан.

Истакла је да су представници авиокомпаније "Џерманвингс", чија се летјелица срушила у Алпима, контактирали породицу.

- Казали су да су организовали лет за Француску да би породице идентификовале тијела. Рекли су да мора неко од фамилије да оде тамо. Отићи ће муж од моје друге сестре, јер он не жели да Дени иде. Прича се да су лешеви смрскани па не жели да он то гледа. Од ближе фамилије нико не жели да иде јер не можемо то да гледамо - казала је Жепчан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана