Федерални парламентарци поручили: Стоп формирању резервног састава полиције Српске

klix.ba
Федерални парламентарци поручили: Стоп формирању резервног састава полиције Српске

Сарајево - Комисија за безбједност Представничког дома Парламента ФБиХ једногласно је усвојила закључке у којима од надлежних институција у БиХ и на међународном нивоу да зауставе активности на доношењу закона којим се предвиђа формирање резервног састава полиције у Републици Српској, поручујући да ће у супротном ФБиХ морати одговорити истом мјером.

1. Комисија за безбједност тражи од надлежних институција у БиХ и на међународном нивоу да зауставе антидејтонске активности на доношењу Закона о измјенама и допунама Закона о полицији у Републици Српској којим се предвиђа формирање резервног састава.

2. Комисије за безбједност тражи од надлежних институција да изврши процјену безбједносно-политичке ситуације након усвајања Нацрта поменутог закона.

3. Комисија за безбједност позива Владу ФБиХ и даје препоруку кантоналним владама, ради безбједносног амбијента, да попуне активни полицијски састав према правилницима и да се омогући њихово адекватно опремање. 

4. Уколико активности на доношењу овог Закона не буду обустављене или заустављене, Федерација БиХ ће подузети адекватне мјере на заштити свих грађана што у крајној мјери, према ријечима Машића, подразумијева формирање резервног састава полиције.

“Искрено се надамо да нећемо бити присиљени одговорити овом мјером и да ће активности бити заустављене или обустављене. Очекујемо од оних који у овом тренутку могу обуставити, а то су институције у Влади Републике Српске, као и оне које могу зауставити, прије свега ОХР, да дјелују. То је примарни циљ. Очекујемо од државних институција да направе безбједносно-политичку процјену и анализу због узнемирености грађана због цјелокупне приче која ће показати оправданост третирања ове теме”, рекао је Машић.

Поручио је да ће, ако се ништа од наведеног не деси, ФБиХ дефинисати својеврстан одговор, али да им је примарни циљ да се ово заустави јер није у интересу грађана без обзира како се зову и у којем дијелу БиХ живе.

“Ово је кап која је на неки начин прелила већ пуну чашу. Подсјетићу вас на раније одлуке о набави непотребног контигента дугих цијеви. Ове активност не доприносе амбијенту осјећаја безбједности наших грађана. ФБиХ ће одговорити истом мјером једино ако будемо приморани. Ово је приједлог одговора надлежним у БиХ и међународним институцијама који би смирио ову ситуацију и амбис који су надлежни у Републици Српској отворили”, казао је Машић.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара рекао је према информацијама које имају, на нивоу систематизованих радних мјеста у ФУП-у и кантоналним министарствима недостаје 1.526 полицијских службеника.

“Чудили смо се и раније идејама Републике Српске јер и они имају непопуњеност активног састава и није било никаквог разлога да се оснива резервни састав. Добро је да се у ФБиХ то попуњавање изврши што прије јер постоји могућност да тај недостатак буде и већи због одласка у пензију. Ако кренемо на вријеме у наредних 6-7 мјесеци можемо довести до краја ствари и потребно је да се издвоји новац из буџета за добро опремање тих полицијских службеника”, рекао је Чампара.

Поручио је како траже да се ово заустави јер није добро да се уноси немир међу грађанима, али да ће, ако наставе с овим активностима, као министар предложити исти закон за ниво ФБиХ.

“Вољели би да се то не деси јер ће се трошити велика средства, а то треба уложити у друге сврхе. Они који хоће да звецкају оружјем није добро. логички се поставља питање зашто формирати резервни састав нечега ако нисте попунили активни”, казао је Чампара.

Четири закључка комисије за безбједност Представничког дома парламента ФБиХ биће послани свим надлежним институцијама у БиХ и на међународном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана