Federalna policija sprema hapšenje pomoćnika direktora SIPA

Željka Domazet
Federalna policija sprema hapšenje pomoćnika direktora SIPA

SARAJEVO – Izvor blizak Federalnoj upravi policije rekao je za "Nezavisne novine" da se sprema hapšenje pomoćnika direktora SIPA Anđelka Hrgića.

 

Naš izvor dodaje da je riječ o prvom čovjeku SIPA zaduženom za istrage. Hrgić je inače pomoćnik direktora SIPA i načelnik Kriminalističko istražnog odjela u ovoj instituciji.

Dobro obavješten izvor dodaje da je Federalna uprava policije na čelu sa Draganom Lukačem i Tužilaštvom BiH uključena u rušenje najbitnije bezbjednostne agencije u BiH.

"Riječ je o dobro uvezanom lancu koji se odvija na relaciji Tužilaštva BiH i Federalne uprave policije. Ovo isforsirano hapšenje se organizuje zbog tajminga u koje je došlo Tužilaštvo BiH zbog slučaja "Zubac" koje očito ne ide u željenom pravcu, jer na posljednjem ročištu svjedoci Tužilaštva BiH nisu govorili u prilog Tužilaštvu", konstatovao je izvor "Nezavisnih".

On nam je dodao da bi "uklanjanjem" prva dva čovjeka Zupca i Hrgića srušili SIPU u kojoj se radi i pod neviđenim pritiskom na ovu instituciju.

"Inače Federalna uprava policije je pokrenula istragu protiv Hrgića nakon što je SIPA otkrila silne malverzacije u kojima je glavni akter Federalne uprave policije Dragan Lukač. Riječ je o malverzacijama koje se odnose na staž i nezakonito trošnjenje novčanih sredstava. Federalana uprava policije okrenula se neiscrpnoj temi ratnog zločina jer za Hrgića nije ništa drugo moglo potegnuti", rekao je naš sagovornik.

Zanimljivo u svemu ovome je da bi se 31. oktobra Lukač trebao pojavit kao svjedok u slučaju "Zubac", pa se nastoji skrenuti pažnja sa odgovornosti Lukačeve i Federalne uprave policije  u događajima od 7. februara, između ostalog  kada je zapaljena zgrada Predstavnistva BiH i arhiv, te mnoge druge institucije u Sarajevu.

"Krajnji cilj bosnjačkog kadra je da instaliraju svoje kadrove u SIPI, jedinoj agenciji kaja je pored neviđenog prtiska posigla izuzetne rezultate.

Zanimljivo je u svemu tome da Lukač koji je inače Hrvat po nacionalnosti "igra" kako mu se naredi iz centara bošnjačkih strnaka u prvom redu SDA", zaključio je naš sagovornik.

U Sudu BiH u toku je suđenje direktoru SIPA Goranu Zupcu, koji je optužen za nesavjestan rad u službi jer tokom protesta u Sarajevu, kada je zapaljena zgrada Predstavništva BiH, nije angažovo Specijalnu jedinicu.

Angažman specijalaca može da zatraži samo Tužilaštvo BiH ali tog dana takav zahtjev nije stigao u SIPA, što su potvrdili i dosadašnji svjedoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana