Федерална полиција спрема хапшење помоћника директора SIPA

Жељка Домазет
Федерална полиција спрема хапшење помоћника директора SIPA

САРАЈЕВО – Извор близак Федералној управи полиције рекао је за "Независне новине" да се спрема хапшење помоћника директора SIPA Анђелка Хргића.

 

Наш извор додаје да је ријеч о првом човјеку SIPA задуженом за истраге. Хргић је иначе помоћник директора SIPA и начелник Криминалистичко истражног одјела у овој институцији.

Добро обавјештен извор додаје да је Федерална управа полиције на челу са Драганом Лукачем и Тужилаштвом БиХ укључена у рушење најбитније безбједностне агенције у БиХ.

"Ријеч је о добро увезаном ланцу који се одвија на релацији Тужилаштва БиХ и Федералне управе полиције. Ово исфорсирано хапшење се организује због тајминга у које је дошло Тужилаштво БиХ због случаја "Зубац" које очито не иде у жељеном правцу, јер на посљедњем рочишту свједоци Тужилаштва БиХ нису говорили у прилог Тужилаштву", констатовао је извор "Независних".

Он нам је додао да би "уклањањем" прва два човјека Зупца и Хргића срушили СИПУ у којој се ради и под невиђеним притиском на ову институцију.

"Иначе Федерална управа полиције је покренула истрагу против Хргића након што је SIPA открила силне малверзације у којима је главни актер Федералне управе полиције Драган Лукач. Ријеч је о малверзацијама које се односе на стаж и незаконито трошњење новчаних средстава. Федералана управа полиције окренула се неисцрпној теми ратног злочина јер за Хргића није ништа друго могло потегнути", рекао је наш саговорник.

Занимљиво у свему овоме је да би се 31. октобра Лукач требао појавит као свједок у случају "Зубац", па се настоји скренути пажња са одговорности Лукачеве и Федералне управе полиције  у догађајима од 7. фебруара, између осталог  када је запаљена зграда Представниства БиХ и архив, те многе друге институције у Сарајеву.

"Крајњи циљ босњачког кадра је да инсталирају своје кадрове у СИПИ, јединој агенцији каја је поред невиђеног пртиска посигла изузетне резултате.

Занимљиво је у свему томе да Лукач који је иначе Хрват по националности "игра" како му се нареди из центара бошњачких стрнака у првом реду СДА", закључио је наш саговорник.

У Суду БиХ у току је суђење директору SIPA Горану Зупцу, који је оптужен за несавјестан рад у служби јер током протеста у Сарајеву, када је запаљена зграда Представништва БиХ, није ангажово Специјалну јединицу.

Ангажман специјалаца може да затражи само Тужилаштво БиХ али тог дана такав захтјев није стигао у SIPA, што су потврдили и досадашњи свједоци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана