Федерација три године без симбола и обиљежја

Жељка Башић
Федерација три године без симбола и обиљежја

БAЊA ЛУКA - Више од три године Федерација БиХ нема својих симбола иако је Уставни суд БиХ прије три године прогласио неуставним тадашњу заставу и грб са љиљанима и шаховницом јер не садржи обиљежја конститутивног српског народа.

У Републици Српској овај посао давно је завршен.

Умјесто старог грба и заставе са шаховницом и љиљанима у ФБиХ који су проглашени неуставним постављени су симболи државе БиХ, за шта, тврди замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ Маринко Чавара, никада није донесена одлука.

- Државно обиљежје је државно обиљежје. Ми се требамо потрудити да донесемо федерално обиљежје - рекао је Чавара.  

Посланик СНСД у федералном парламенту Драган Баук подсјетио је да је формирана заједничка комисија Дома народа и Представничког дома Парламента ФБиХ која је дала приједлоге за симболе и обиљежја у ФБиХ али да нису одговарали интересима сва три конститутивна народа.

- Приједлог је прошле године одбијен и враћен поново комисији на дораду. Када би дошли до рјешења које би усвојио Дом народа Парламента ФБиХ у којем су заступљена равноправно сва три народа не би било препреке ни на Представничком дому Парламента ФБиХ - рекао је Баук.

Он је додао да се о симболима и обиљежјима ускоро треба изјаснити федерални парламент али да није сигуран да се у међувремену дошло до задовољавајућег рјешења.

Уставни суд БиХ процијенио је 2006. године да обиљежја ФБиХ и РС нису у складу са Уставом БиХ.  

Чланове Закона о употреби заставе, грба и химне РС за које је Уставни суд утврдио да се њима "представља државност РС" те да се поједини симболи употребљавају у "складу с моралним нормама српског народа" укинути су одлуком Уставног суда БиХ. Неуставним су тада проглашена и два члана о грбу и застави Федерације БиХ јер се косе са међународном конвенцијом о укидању свих облика расне дискриминације.

Подносилац захтјева за оцјену уставности ових закона био је тада предсједавајући Предсједништва БиХ Сулејман Тихић који је задовољан судском одлуком тада рекао да треба осигурати равноправност свих народа у БиХ.

- Пресуда Уставног суда, није усмјерена против било којег народа. Она жели да осигура пуну равноправност свих народа на цијелој територији БиХ - рекао је тада Тихић иако ФБиХ није до данас ништа учинила да осигура кроз своја обиљежја и симболе пуну равноправност народа и отклони расну дискриминацију.

Образложење

У образложењу одлуке Уставног суда БиХ којом је поједине чланове ентитетских закона о обиљежјима прогласио неуставним, стоји да је право бошњачког и хрватског народа у Федерацији БиХ, односно српског народа у РС очувати традицију и идентитет кроз законодавне механизме, али да се једнако право мора дати Србима у Федерацији и Бошњацима и Хрватима у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана