Federacija srušila o akcizama

Svjetlana Šurlan
Federacija srušila o akcizama

Banjaluka - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije se juče izjasnio o prijedlogu za povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer su predstavnici iz FBiH ponudili novu verziju zakona.

Iako je uoči početka sjednice predsjedavajući Upravnog odbora UIO i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio očekivanje da će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH konačno biti usvojen, poslije nekoliko časova i završetka sjednice je istakao da je izjašnjenje o akcizama odgođeno za sutra.

- Nismo se dogovorili o rješenju za akcize, izjašnjenje je odgođeno, dobili smo od predstavnika Upravnog odbora UIO iz FBiH intervencije na predloženi tekst zakona i dali smo vrijeme entitetskim vlastima da se usaglase i da se izjasnimo u srijedu. Trenutno nije bilo saglasnosti entitetskih predstavnika o akcizama - istakao je Bevanda koji nije želio da govori o kakvim je intervencijama riječ, ističući da to treba da kažu predstavnici institucija FBiH.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević nije davala izjave novinarima i dok je Bevanda davao izjavu napustila je sjedište UIO.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je kratko "Glasu Srpske" da trenutno nema saglasnosti o akcizama, jer su predstavnici FBiH predložili zakon koji do sada nije bio u materijalima, niti je razmatran.

Evropski zvaničnici upozorili su vlasti u BiH da bi izmjene seta zakona o akcizama trebalo da budu usvojene do kraja ovog mjeseca kako stotine miliona KM ne bi bile izgubljene. Priča o izmjenama zakona, koje su i uslov za nastavak trenutno zamrznutog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ponovo je aktivirana nakon što je BiH sa EU potpisala ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope. Taj paraf trebalo bi da otvori put do oko 500 miliona maraka za četiri projekta u BiH, koja su u junu dogovorena na konferenciji u Trstu, ali je preostali uslov za to povećanje akciza.

Ranije predložene izmjene Zakona o akcizama, kojima je bilo predviđeno povećanje tog nameta za 15 feninga po litru goriva, u nekoliko su navrata pale u Predstavničkog domu Parlamenta BiH. Povećanje akciza podržavaju SNSD, HDZ BiH, SDA i SBB, dok su protiv SDS i njegovi partneri u Savezu za promjene, poslanici koji su napustili SDA, SDP BiH i DF.

Za to vrijeme iz Brisela konstantno stižu apeli da budu usvojene izmjene Zakona o akcizama. Posljednji je u petak stigao iz kancelarije evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Johanesa Hana, čiji su saradnici ponovili da bez usvajanja izmjena Zakona o akcizama do kraja septembra neće početi realizacija infrastrukturnih projekata dogovorenih u Trstu.

Planirano je da prihodi od povećanja akciza budu iskorišćeni isključivo za izgradnju autoputeva i puteva.

Podjela novca

Upravni odbor UIO nije razmatrao utvrđivanje privremenih koeficijenta za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza i poravnanje između entiteta za prethodni period.

Članovi Upravnog odbora razmatrali su prednacrt zakona o PDV-u i zaključeno je da se u izradu ovog zakonskog rješenja uključe eksperti iz Upravnog odbora i ministarstava prije finalizacije i upućivanja u dalju proceduru.

Razmatran je i program rada UIO i njenog Upravnog odbora za 2018. godinu za koju će ova institucija tražiti budžet težak 91,2 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana