Федерација срушила о акцизама

Свјетлана Шурлан
Федерација срушила о акцизама

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ није се јуче изјаснио о приједлогу за повећање акциза на нафту и нафтне деривате за 15 фенинга, јер су представници из ФБиХ понудили нову верзију закона.

Иако је уочи почетка сједнице предсједавајући Управног одбора УИО и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изразио очекивање да ће Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ коначно бити усвојен, послије неколико часова и завршетка сједнице је истакао да је изјашњење о акцизама одгођено за сутра.

- Нисмо се договорили о рјешењу за акцизе, изјашњење је одгођено, добили смо од представника Управног одбора УИО из ФБиХ интервенције на предложени текст закона и дали смо вријеме ентитетским властима да се усагласе и да се изјаснимо у сриједу. Тренутно није било сагласности ентитетских представника о акцизама - истакао је Беванда који није желио да говори о каквим је интервенцијама ријеч, истичући да то треба да кажу представници институција ФБиХ.

Министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић није давала изјаве новинарима и док је Беванда давао изјаву напустила је сједиште УИО.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је кратко "Гласу Српске" да тренутно нема сагласности о акцизама, јер су представници ФБиХ предложили закон који до сада није био у материјалима, нити је разматран.

Европски званичници упозорили су власти у БиХ да би измјене сета закона о акцизама требало да буду усвојене до краја овог мјесеца како стотине милиона КМ не би биле изгубљене. Прича о измјенама закона, које су и услов за наставак тренутно замрзнутог аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), поново је активирана након што је БиХ са ЕУ потписала уговор о приступању Транспортној заједници југоисточне Европе. Тај параф требало би да отвори пут до око 500 милиона марака за четири пројекта у БиХ, која су у јуну договорена на конференцији у Трсту, али је преостали услов за то повећање акциза.

Раније предложене измјене Закона о акцизама, којима је било предвиђено повећање тог намета за 15 фенинга по литру горива, у неколико су наврата пале у Представничког дому Парламента БиХ. Повећање акциза подржавају СНСД, ХДЗ БиХ, СДА и СББ, док су против СДС и његови партнери у Савезу за промјене, посланици који су напустили СДА, СДП БиХ и ДФ.

За то вријеме из Брисела константно стижу апели да буду усвојене измјене Закона о акцизама. Посљедњи је у петак стигао из канцеларије европског комесара за проширење и политику сусједства Јоханеса Хана, чији су сарадници поновили да без усвајања измјена Закона о акцизама до краја септембра неће почети реализација инфраструктурних пројеката договорених у Трсту.

Планирано је да приходи од повећања акциза буду искоришћени искључиво за изградњу аутопутева и путева.

Подјела новца

Управни одбор УИО није разматрао утврђивање привремених коефицијента за расподјелу прихода од индиректних пореза и поравнање између ентитета за претходни период.

Чланови Управног одбора разматрали су преднацрт закона о ПДВ-у и закључено је да се у израду овог законског рјешења укључе експерти из Управног одбора и министарстава прије финализације и упућивања у даљу процедуру.

Разматран је и програм рада УИО и њеног Управног одбора за 2018. годину за коју ће ова институција тражити буџет тежак 91,2 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана