Федерација БиХ - обећана земља за хрватске осуђенике

Срна
Федерација БиХ - обећана земља за хрватске осуђенике

Загреб/Сарајево - Федерација БиХ /ФБиХ/ прави је рај за одбјегле ратне злочинце и осуђене тајкуне, који након бијега из Хрватске ту служе затворске казне или почињу нови живот, наводе хрватски портали.

Више бизнисмена и јавних личности побјегло је пред хрватским правосуђем и затворским казнама.


Тако се Драго Тадић, осјечки предузетник, правоснажно осуђен за покушај подмићивања судија Врховног суда током суђења Бранимиру Главашу за ратне злочине на Србима, склонио у ФБиХ.

Спас је пронашао у околини Томиславграда и затражио да у БиХ служи двогодишњу затворску казну.

И Бранимир Главаш, којем је било пресуђено за ратне злочине, својевремено је урадио исто. Кад је 2010. године осуђен на десет година затвора са пасошем БиХ побјегао је у Сарајево.

Тамошњи суд потврдио је пресуду хрватских судова, па је прво послат у затвор у Зеници, одакле је убрзо пребачен у мостарски затвор, гдје му је било много пријатније.

Како је објављено касније, имао је радно вријеме - преко дана је обављао друштвено користан рад, а након тога се није враћао у ћелију, већ у кућу коју је изградио у селу Дриновци.

У Хрватску се вратио двије године касније, кад је Уставни суд поништио пресуду и вратио суђење на почетак.

Први хрватски велики тајкун Мирослав Кутле, који је посједовао чак 60 фирми, прије осам година осуђен је на 2,8 година затвора, али је, прије него што је пресуда постала правоснажна, прешао границу и од тада живи у ФБиХ.

Кутле, заправо, није ни одлежао казну. Суд му је поништио пресуду јер оно за што су га теретили у Хрватској у БиХ није кривично дјело.

У Хрватску се више не може вратити, али зато у ФБиХ, у Гламочу, има велико земљиште са фармом говеда и производи еколошку храну.

Ријечки шеф Кардиохирургије у Клиничко-болничком центру Ријека Огњен Шимић осуђен је на девет година затвора због корупције.

Теретили су га да је од пацијената примао мито у најмање 18 случајева да би их преко реда ставио на попис за операције, чиме је зарадио више од 200.000 куна.

Шимић је побјегао у Сарајево, а двојно држављанство омогућило му је да остане у ФБиХ. Умро је током издржавања казне.

Још један број одбјеглих јавних личности из Хрватске пронашао је спас у ФБиХ.

Јозо Ћурковић, власник некадашње компаније "Салонит" побјегао је из Хрватске прије 14 година, чим је сазнао да би против њега могла бити подигнута оптужница.

У Сарајево је стигао авионом, ухапшен је на аеродрому и убрзо пуштен јер је имао двојно држављанство. Данас има еко-село и бави се туризмом.

Најновији случај је Здравко Мамић, менаџер и "сива еминенација" Фудбалског клуба "Динамо". Хрватску је напустио дан прије изрицања пресуде на осјечком суду, а претходно је набавио документе о двоструком држављанству.

Сада живи у Међугорју, гдје организује фудбалске турнире.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана