Федерација БиХ ипак неће одузимати имовину Србима

Глас Српске
Федерација БиХ ипак неће одузимати имовину Србима

Вијест да ће Федерација одузимати имовину Србима који не потврде власништво у року од шездесет дана направила је праву панику. Усијали су се телефони Федералне Геодетске управе која оптужује СДС-овог помоћника министра за избјеглице БиХ Предрага Јовића, да је својом изјавом направио пометњу.

Ради се кажу о пројекту спајања грунта и катастра гдје сви могу бесплатно ускладити земљишње књиге брже него у дуготрајним судским процесима. Позиве ће објављивати судови, а власницима који у року не донесу доказе о власништву, усклађивање книга обавља ће се на основу постојећих книга и саслушања свједока.

“Искључујемо било какву могућност уписа некретнине на државу ако у постојојећим евиденцијама земљишне књиге и/или катастра држава није била уписана као власник. Грађане Босне и Херцеговине српске националности обавјештавамо да немају разлога за бригу”.

Рок од 60 дана још није почео да тече јер ће позив објављивати општински судови у државном и федералном служберном гласнику, јавним сервисима и најчитанијем порталу на подручију општине. Управо је у томе проблем каже помоћник министра за избјеглице БиХ Предраг Јовић.

Каже да је намјерно пласирао информацију о одузимању земљишта коју није провјерио, да би се алармирала јавност. Исти пројекат каже проводи и Геодетска управа Српске која сваког власнике земљишта уредно позива.

“Федерација то не ради него објави у службеном гласнику. Ја сам намјерно хтио да изазовем и јавност и Геодетску службу Федерације да просто кажу на који начин раде и шта раде. Просто су они били дужни да на неки начин обавијесте јавност”, рекао је Јовић.

Директор Федералне геодетске управе Жељко Обрадовић објашњава да рок неће бити кратак јер пројекат траје до 2020. кад се позив објави и грађани чују за њега могу да се јаве и покрену поступак. Од тог момента имаће рок од 60 дана да сву документацију доставе а могу тражити и додатних деведесет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана