Фајон: Што прије формирати власт у БиХ

Срна
Фајон: Што прије формирати власт у БиХ

Сарајево - Посланик у Европском парламенту Тања Фајон апеловала је данас да се што прије формира власт у БиХ, крене у реформе и заустави корупција.

Фајонова је на Међународној конференцији Паневропске уније БиХ, која се одржава у Сарајеву, изразила очекивање да ће новоименована Европска комисија у БиХ да настави са сличним процесом као што је била медијација у разговорима Београда и Приштине.

Предсједник Међународне паневропске уније Алан Тереноар сматра да све институције у Европи треба да гледају БиХ као земљу која припада европској традицији.

"Моја порука политичарима у БиХ је двострука. С једне стране је питање да ли желите бити дио европске породице, а са друге, ако желите, да ли имате довољно храбрости, одлучности и да ли сте спремни на одрицање да се што прије придружите европској породици", каже Тереноар.

Предсједник Паневропске уније БиХ Вања Гавран рекао је у уводном обраћању да већина грађана сматра да БиХ не може имати срећнију будућност без европских и евроатлантских интеграција.

Гавран је позвао политичке актере да се истински боре за интересе БиХ, свих њених народа и грађана и да напокон пређу са ријечи на дјела.

Он сматра да процеси интеграција, уз економски развој земље, треба да буду на првом мјесту политичарима.

"Оставите страначке, али и личне интересе са стране и борите се за опште добро", истакао је Гавран.

Члан Предсједништва Панервопске уније БиХ Милодраг Живановић изразио је разочараност тренутним ставом новог руководства ЕУ да за дуже вријеме неће бити пријема нових чланова.

На Међународној конференцији о теми "БиХ на прекретници - Нови приступ евроатлантским интеграцијама" више од 120 представника паневропских организација из неколико европских земаља дискутује о европским интеграцијама БиХ.

На крају радног дијела конференције биће усвојена декларација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана