Fajon: Hoćemo garancije da proširenje ostaje u fokusu!

nezavisne.com
Fajon: Hoćemo garancije da proširenje ostaje u fokusu!

Brisel - Evropski socijaldemokrati će od Johanesa Hana, kandidata za komesara za evropsko susjedstvo i proširenje iz Austrije, zahtijevati garancije i posvećenost procesu proširenja koji mora da ostane visoko na dnevnom redu nove Evropske komisije.

Ovo je za "Nezavisne" izjavila Tanja Fajon, poslanik EP-a iz Slovenije, koja će biti član Komiteta za slobode, pravdu i pravne poslove (LIBE) Evropskog parlamenta u Briselu, koji će danas saslušavati Hana kako bi dobio zeleno svjetlo za poziciju u Evropskoj komisiji.

Saslušanje je planirano za 13.30, a pored njega članovi LIBE-a u isto vrijeme saslušavaće i Grka Dmitrisa Avramopulosa, komesara za migracije i unutrašnje poslove.

"Pažljivo ćemo slušati svaku njegovu riječ. Svjesna sam zabrinutosti u vašem regionu zbog toga što nominovani predsjednik Evropske komisije Junker proširenje nije stavio u program Komisije u narednih pet godina", navela je ona.

Dodala je da je njena parlamentarna grupacija u LIBE-u dobro pripremljena za današnje saslušanje.

"Uvjeravam vas da će saslušanje biti ozbiljan test njegove stručnosti, a posebno kada se radi o evropskim vrijednostima, standardima, integritetu i etici. To su osnovni kriterijumi na osnovu kojih će socijalisti i demokrati procjenjivati kompetentnost svakog pojedinačnog kandidata", istakla je ona.

Iz Evropskog parlamenta su nam objasnili da procedura predviđa da saslušanje traje oko tri sata i da će kandidati za komesara imati po 15 minuta uvodnog izlaganja, nakon čega će odgovarati na pitanja članova Odbora LIBE-a.

Komitet mora završiti evaluaciju u roku od 24 časa. Ukoliko smatraju potrebnim, mogu zatražiti dodatne odgovore pismenim putem. Poseban izvještaj šalje se Predsjedništvu EP-a.

Nakon završetka procedure, Parlament će formalno glasati o kandidatima za Evropsku komisiju.

Baveći se saslušanjima u EP-u i kandidatima za novu Evropsku komisiju koju će predvoditi Luksemburžanin Žan-Klod Junker, evropski mediji ističu da portfolija za proširenje uopšte ne bi bilo čak ni u sklopu nekog drugog komesarijata da nije bilo snažnih pritisaka uticajnih evropskih političara i diplomata.

Naime, kako pišu evropski mediji, Junkerova izjava od jula ove godine da će narednih pet godina pregovori sa kandidatima za članstvo u EU biti nastavljeni, ali da neće biti proširenja EU, dočekana je "na nož" od strane brojnih evropskih političara. Kako navodi britanski "Ekonomist", jedan od najžešćih kritičara te odluke je odlazeći komesar za proširenje, slovački diplomata Štefan File. File je, piše list, objasnio da je svima jasno da narednih pet godina nijedna zemlja kandidat neće biti spremna za članstvo, ali da je javno isticanje da proširenja neće biti ni kao portfelja u novoj komisiji loša i populistička poruka koja obeshrabruje zemlje koje teže članstvu u EU.

"To je jednostavno loša poruka u loše vrijeme koju šaljemo zemljama zapadnog Balkana", izjavio je File.

List "Ekonomist" piše da je, osim ove izjave, još nekoliko žestokih izjava Karla Bilta, švedskog ministra spoljnih poslova, takođe izvršilo dodatni pritisak da se proširenje ipak nađe u novoj komisiji, iako ne kao posebni portfelj kao ranije.

"Ukidanje portfolija proširenja bilo bi jako loš signal i znak abdikacije od bilo kakve odgovornosti", naveo je Bilt.

Kao što smo ranije i pisali, proširenje je ipak ušlo u sastav nove komisije, mada neće imati ni blizu onoliku snagu i značaj kao u odlazećem sazivu koji vodi File.

Fajonova ističe da je i sama istakla zabrinutost zato što nema komesara koji će se direktno baviti politikom proširenja.

"Prošle sedmice sam gospodinu Hanu postavila to pitanje u neformalnom razgovoru. On me uvjeravao da će biti posvećen procesu proširenja. Slično uvjeravanje dobila sam i od nove šefice evropske diplomatije gospođe Mogerini. Nama je potrebna komisija koja će raditi u interesu svih evropskih građana, uključujući i zemlje u našem susjedstvu", naglasila je Fajonova.

Dodala je da će se lično zalagati da sve zemlje zapadnog Balkana dobiju punu podršku na putu ka članstvu. To, naglasila je, podrazumijeva i nastavak implementacije reformi u zemljama aspirantima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana